Asterix > Albums > HIML

Da himlen faldt ned om ørerne!

Tegning: Albert Uderzo
Tekst: Albert Uderzo
Oversættelse: Per Då
Originaltitel: Le ciel lui tombe sur la tête
Udgivet: 2005

 

Synopsis
Et besynderligt fænomen har lagt sig over landsbyen, hvor alle på nær Asterix, Obelix og Miraculix er forstenede. Årsagen er, at rumvæsnet Toon fra Tadsilweny har glemt at cutte det magnetiske antikollisionsfelt. Toon er kommet for at advare gallerbyen mod Nagmaerne, der kommer for at stjæle trylledrikken. Asterix og vennerne bliver fanget i en intergalaktisk kamp, hvor de skal sikre trylledrikken og gallerbyens overlevelse.

 

Personer
Kronologisk Betydning, oprindelse eller kommentar
Obelix
obelix.gif (7030 bytes)
Asterix' bedste ven. Faldt i gryden med trylledrik og får ikke noget sidenhen undtagen i [KLEO] og [SØS]. Der er flere muligheder for fortolkninger navnet:

1. En obelisk er et typografisk symbol (†), der oprindeligt blev anvendt til at markere noget var uægte eller værdiløst. Ordet kommer af det græske Obelos eller Obeliskos, og symbolet var det modsatte af Asteriskos (*). Nu anvendes symbolet til at markere en fodnote eller dødsdatoen for en person.

2. På græsk lyder obelix som ovelias (ovelos), der er oldgræsk for det spyd gallerne brugte til at stege vildsvin over åben ild. Måske den bedste forklaring, når man tænker på Obelix' madvaner.

3. Obelisk er et stenmonument med fire sider og en pyramidetop, f.eks. som centrum af Place de la Concorde i Paris

Idefix
idefix.gif (5347 bytes)
Obelix' bedste ven. Han bliver altid ked af det, når træer vælter.

Navnet er en direkte oversættelse af det franske navn, og det betyder en fiks idé. Det franske navn blev valgt af læserne af Pilote i 60'erne.

Asterix
asterix.gif (5674 bytes)
Helten i vor historie. Fortolkningen af navnet kan komme af:

1. Ordet Asterisk kommer af græsk og betyder stjernelignende eller stammer fra stjernerne.

2. Asteriskos kommer af græsk og er et kritisk, sædvanligvis rødt tegn (*) med hvilket oldtidens filologer frikendet steder i et håndskrift for mistanke om uægthed eller upålidelighed eller også erklærede dem for særlig smukke og værd at lægge mærke til. Det modsatte tegn var Obeliskos (†). Nu anvendes symbolet (*) til at fremhæve steder eller henvise til en fodnote.

3. Aster kommer af det latinske navn for stjerne og rix henviser til det latinske rex, der betyder konge.

Armamix
armamix.gif (37078 bytes)
Gallerbyens smed. Hænger ofte ud med Hørmetix med hvem han har et had/kærligheds forhold til. Armamix slår ofte Trubadurix i hovedet med forskellige remedier, for at få ham til at stoppe med at synge.

På latin betyder arma enten våben, krig eller grejer.

Hørmetix
hormetix.gif (4176 bytes)
Gallerbyens fiskehandler.

Hørmetik er en dobbelthed mellem hørm, der betyder stank (og det henviser uden tvivl til de ikke altid friske fisk fra Hørmetix) samt til hermetik, der er en ældre betegnelse for hermetisk lukkede dåser med fiskekonserves (tak til Jens Erik Buur).

Godemine
godemine.gif (10365 bytes)
Majestix' ægtefælle.

Navnet er en del af talemåden ".... at holde gode miner til slet spil".

Majestix
majestix.gif (6717 bytes)
Høvding for gallerbyen.

Kommer af det latinske majestas, der i antikkens Rom var betegnelsen for folkets og statens værdighed. Senere blev begrebet overført til en kejserlig person, og dermed fulgte, at selv ubetydelige fornærmelser mod denne person, ofte blev genstand for vilkårlig forfølgelse og streng straf.

Gyldenrøstix
Uovervindelig hane.

Hanens navn er en gylden røst. Vendingen bruges i N. F. S. Grundtvigs (1783-1872) pinsevise.

Miraculix
miraculix.gif (9331 bytes)
Troldmanden/druiden i gallerbyen. Han besidder den hemmelige opskrift på trylledrikken.

Miraculix kommer af mirakel, hvilket betyder en overnaturlig hændelse, der måske kan forklares.

Trubadurix
trubadurix.gif (40215 bytes)
Gallerbyens skjald, spillemand og sanger! Ender i sidste rude i hvert album med at blive bundet og kneblet, så han ikke kan spolere festmiddagen med sang. Dette er dog ikke tilfældet i GGAL, VIKI, SKRK, OLYM, BYPL, GAVE, AMER, ØST, ROSE og HIML.

Troubadour var en middelalderlig digter fra sydfrankrig nærmere betegnet Provence. Ordet oprinder af trobador, der betyder "den der finder".

Senilix
senilix.gif (5952 bytes)
Gallerbyens ældste beboer - omkring de 100 år.

Senilix henviser til det latinske senilis, der betyder oldingeagtig. Stammen af ordet er senex, der betyder gammel eller olding.

Toon
Rumvæsen fra Tadsylwiner.

Toon er en forkortelse for cartoon, der er det engelske ord for tegneserie eller tegnefilm.

Superklon
Sherifklon fra Tadsylwiner.

Superklon er en karikatur af Superman, og ydermere er hans ansigt en karikatur af Arnold Schwarzenegger.

Remouladine
remouladine.gif (14271 bytes)
Hørmetix' kone.

Navnet er en henvisning til remoulade, der er tilbehør til nogle typer af fisk. Remoulade laves af majonaise tilsat hakkede agurker, kapers mv. Ordet kommer af det franske remolata, og er sammensat af præfixen re, der betyder igen eller tilbage og det afledte ord moles, der betyder masse på latin.

Littenix
senilix-fru.gif (9838 bytes)
Senilix' hustru.

Den danske oversætter Per Då havde et par hjælpere i årene på Gutenberghus, og den ene hed Litten.

Avantipopulus
Centurion i Perikum.

Avanti er italiensk og betyder fremad eller foran. Populus betyder folkelig eller demokratisk.

Baba
Piraternes udkigspost.

Baba er en direkte henvisning til hans pandant i serien "Barbe Rouge" af Victor Hubinon.

Rødskæg
rodskaeg.gif (6546 bytes)
Piraternes kaptajn.

Rødskæg er en henvisning til serien "Barbe Rouge" af Victor Hubinon.

Treben
Piraternes lyriske styrmand.

Treben har sit navn, da han jo går med stok. Lige som sit forbillede Tripod i serien "Barbe Rouge" af Victor Hubinon taler Treben flydende latin.

 

Steder
Kronologisk Betydning eller kommentar
Gallien Kommer af det latinske Gallia. Landet omfattede det nuværende Frankrig, Belgien, det vestlige Schweiz, dele af Holland og Tyskland vest for Rhinen.
Lutetia Parisiorum Det oprindelige latinske navn for Paris. Lutetia stammer formentlig fra asien og betyder mudder, der skulle hentyde til marsken, der oprindeligt lå langs floden Seine.
Armorica Det romerske navn for det område, der i dag betegnes som Bretagne. Vores gallerby ligger i dette område lidt nord for byen Brest, der dog først bliver grundlagt i 300-tallet.
Akvitania Kommer af det latinske Aquitania, der var den romerske navn for den del af Frankrig, der befandt sig syd for floden Garonne mellem Bordeaux og Toulouse og nord for Pyrenæerne.
Provincia Narbonensis Narbonensis var en romersk provins i det moderne Provence, Frankrig. Den grænsede op til Italien, og den vigtige landevej mellem Rom og den iberiske halvø gik igennem den. Navnet Narbonensis kommer fra kolonien Narbo Martius, det moderne Narbonne, som blev grundlagt i 118 f.Kr. ved kysten.
Akvarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Akvarium kommer af det latinske aquarius, der betyder vandholdig. Anvendes i dag om kummer til fisk eller en bygning, der rummer akvarier, f.eks. Danmark Akvarium.
Solarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. En havsnegl, der hører hjemme i de varme have specielt omkring Kina. Der er næppe her tænkt på det nyere ord for en kunstig sol.
Terrarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Terrarium er afledt af det latinske terra, der betyder land samt en analogi til akvarium. Et terrarium anvendes om en glaskasse til typisk krybdyr.
Perikum En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Kommer af det græske hypereikon, der er en lyngart fra slægten hypericum.
Gallia Belgica Det romerske navn for det område, der i dag omfatter det sydlige Holland, Belgien, det nordøstlige Frankrig og det vestlige Tyskland.

 

Kommentarer
Side, rude Kommentar
Side 5
Rude 9
Teutates (eller Toutatis) var en af de gamle keltiske guder. Navnet betyder "stammens far", og han var gud for krig, vækst og rigdom. Teutates blev også tilbedt af gallerne.
Side 6
Rude 9
Intrikat kommer af det latinske intricatus, hvilket betyder indviklet, vanskelig og delikat.
Side 9
Rude 5
Tadsylwine er et anagram for Walt Disney (1901-1966) - skaberen af Mickey Mouse og Anders And samt en lang række animerede film som f.eks. Snehvide, Bambi og Askepot. 
Side 9
Rude 8
Lille Viol referer til en sky person, men på engelsk er Shrinking Violet en figur i DC's univers (Detective Comics). Shrinking Violet kommer fra planeten Imsk, og historien foregår i det 30. og 31. århunderede. Hendes særlige egenskab er, at hun kan skrumpe i størrelse. Som kuriosum kan det nævnes, at historierne er skrevet af Jerry Siegel (1914-1966), der var medforfatter på Superman.
Side 10
Rude 3
Antigravitation er en hypotetisk fysisk kraft, som er meget udbredt i science-fiction genren.
Side 11
Rude 4
Reklonen som enten edderkop eller flagermus henviser til Spiderman og Batman. Spiderman kommer fra Marvel Comics, og han optrådte første gang i 1962. Han blev opfundet af Stan Lee (1922-)og tegnet af bl.a. Jack Kirby (1917-1994). Batman kommer fra DC Comics, og han optrådte første gang i 1939. Han blev skabt af tegner Bob Kane (1915-1988) og forfatter Bill Finger (1914-1974).
Side 12
Rude 6
Høvede kommer fra det tyske haupt. Egentlig blev det brugt om hoved, men betydningen gik over individ til stykker kvæg.
Side 13
Rude 6
Det' hammer hammer fedt er en sang af Jacob Haugaard fra 1996.
Side 14
Rude 1
Marodører kommer af det franske maraudeur, der betyder at plyndre. Maraudeur er afledt af maraud, der betyder slyngel. En marodør er en soldat, der er desserteret og lever af plyndring.

Anarkist kommer af det græske anarkhia, der er afledt af anarkhos, der betyder uden overhoved. En anarkist er tilhænger af en styreform, der ikke har en regering, dvs. der er forvirring og kaos.

Side 14
Rude 2
Belenos var den keltiske lysgud samt gud for sol og varme. Varmen associeres med det at hele, dvs. lægeprocessen. Hans partner var Belisama.
Side 16
Rude 2
Toon fortæller, at han kommer fra en galakse, der består af et halvt hundrede stjerner. Dette er en henvisning til det amerikanske flag, hvor de 50 stjerner repræsenterer de 50 stater.
Side 16
Rude 4
Nagma er et anagram for Manga. Manga er det japanske ord for tegneserie. Manga betyder noget i retning af fri skitse.

Det vise råd i galaksen kan henvise til De Forenede Nationer.

Side 17
Rude 7
Tuguriolum kommer af tugurium, der betyder et skur eller en hytte på latin.
Side 20
Rude 1
Planeten Gmana et endnu et anagram for Manga.
Side 20
Rude 3
Hubs er et anagram for Bush, der henviser til den daværnde præsident for USA George W. Bush (1946-).
Side 20
Rude 6
Toon tilbyder Asterix en hot dog, der bl.a. er associeret med Amerika. Oprindelig menes den indpakkede pølse at stamme fra Østrig eller Tyskland, men ordet dog har været synonym med pølse siden 1800-tallet.
Side 21
Rude 5
Akoaotaki er lederen af Nagmaerne. Akoaotaki er et anagram for Takao Aoki, der er en japansk tegner, hvis mest kendte arbejde er manga-serien om Bayblades.
Side 25
Rude 9
Gældera er en fordanskning af den franske Goeldea, der udtales Gueule de rat, der på fransk betyder rottefjæs. Samtidig kan det også lyde som Goldorak, der var den franske titel på den japanske tegnefilm UFO Robot Grendizer, der var populær i Frankrig i slutningen af 1970'erne.

Gælderaerne har Mickey Mouse hoveder og ører, og de er en hentydning til, at de forskellige animatorer låner fra hinandens kulturer.

Side 30
Rude 7
Miraculix taler om at flytte bjerge, og der er adskellige henvisninger bl.a. i Biblen til dette. I Matthæusevangeliet taler Jesus om, at disciplenes tro kan flytte bjerge, og i det første Koritherbrev tales der også om, at troen flytter bjerge.
Side 36
Rude 4
Filmen Le Corniaud er en fransk-italiensk gangster parodi fra 1965, hvor hovedpersonen skal køre en vens bil fra Napoli til Bordeaux, men bilen er fyldt med stjålne penge, juveler og narkotika. Jeg har ikke set filmen, så jeg er ikke klar over henvisningen. Hjælp ønskes.
Side 37
Rude 2
Genevekonventionen er egentlig fire konventioner, der angiver almene gældende retningslinjer for krigsførende nationer. Konventionerne indholder beskrivelser af forholdene for syge og sårede, behandlingen af krigsfanger og beskyttelse af civilbefolkningen i krigstid.

Nihil conveniens decretis eius er latin, og det betyder noget i retning af Ingen passende vurdering af ham.

Side 37
Rude 6
En option blev valgt, heraf optare = vælge på latin, af centurionen. Optionen befinder sig bagerst i centurien, når den marchere frem mod fjenden.
Side 39
Rude 1
Anakreontiske digte er opkaldt efter den græske digter Anakreon (570 f.Kr.-488 f.Kr.). Han var kendt for sine digte, der omhandlede kvinder, vin og sex.
Side 39
Rude 2
Onomatopoietiske udtryk er lydefterlignende ord. Onomatopoietikon kommer af det græske onoma = ord og poiein = frembringe. Som eksempler kan nævnes plask, wrooom og boing.
Side 44
Rude 1
Her er endnu en henvisning til Mickey Mouse, da Toon først bliver sort og hvid med samme tegninger som denne.

 

Diverse ...
Side, rude Kommentar
Side 0
Albummet er dedikeret til Albert Uderzo's bror Bruno. Det er det eneste album i serien, der har en dedikation.