XXXV: Asterix og Pikterne (PIKT)

35-PIKT Tegning: Didier Conrad
Tekst: Jean-Yves Ferri
Oversættelse: François-Eric Grodin
Originaltitel: Astérix chez les Pictes
Udgivet: 2013
Min udgave: 2013

Synopsis

Det første album uden medvirken af Albert Uderzo, dog med en dedikation af ham samt Anne Goscinny, datter til René Goscinny. Pikteren Mac Areen skylder i land på stranden ved gallerbyen, og efter optøning og lidt medicin, tager Mac Areen, Asterix og Obelix til Piktien for at hjælpe Mac Areen mod klanlederen Mac Abaeer, der er ved at få magten over landet. Heldigvis er der sørøvere, romere, piktere og et enkelt søuhyre til at underholde vores venner. Alt ender lykkeligt, og Mac Areen bliver konge, og indbyggerne i gallerbyen bliver næsten talt færdig…

Personer

Kronologisk_i_album Betydning, oprindelse eller kommentar
senilix Senilix
Gallerbyens ældste beboer – omkring de 100 år.

Senilix henviser til det latinske senilis, der betyder oldingeagtig. Stammen af ordet er senex, der betyder gammel eller olding.
idefix Idefix
Obelix’ bedste ven. Han bliver altid ked af det, når træer vælter.

Navnet er en direkte oversættelse af det franske navn, og det betyder en fiks idé. Det franske navn blev valgt af læserne af Pilote i 60’erne.
 obelix Obelix
Asterix’ bedste ven.

Faldt i gryden med trylledrik og får ikke noget sidenhen undtagen i KLEO og [SØS]. Der er flere muligheder for fortolkninger navnet:

  1. En obelisk er et typografisk symbol (†), der oprindeligt blev anvendt til at markere noget var uægte eller værdiløst. Ordet kommer af det græske Obelos eller Obeliskos, og symbolet var det modsatte af Asteriskos (*). Nu anvendes symbolet til at markere en fodnote eller dødsdatoen for en person.
  2. På græsk lyder obelix som ovelias (ovelos), der er oldgræsk for det spyd gallerne brugte til at stege vildsvin over åben ild. Måske den bedste forklaring, når man tænker på Obelix’ madvaner.
  3. Obelisk er et stenmonument med fire sider og en pyramidetop, f.eks. som centrum af Place de la Concorde i Paris.
asterix Asterix
Helten i vor historie.

Fortolkningen af navnet kan komme af:

  1. Ordet Asterisk kommer af græsk og betyder stjernelignende eller stammer fra stjernerne.
  2. Asteriskos kommer af græsk og er et kritisk, sædvanligvis rødt tegn (*) med hvilket oldtidens filologer frikendet steder i et håndskrift for mistanke om uægthed eller upålidelighed eller også erklærede dem for særlig smukke og værd at lægge mærke til. Det modsatte tegn var Obeliskos (†). Nu anvendes symbolet (*) til at fremhæve steder eller henvise til en fodnote.
  3. Aster kommer af det latinske navn for stjerne og rix henviser til det latinske rex, der betyder konge.
remouladine Remouladine
Hørmetix’ kone.

Navnet er en henvisning til remoulade, der er tilbehør til nogle typer af fisk. Remoulade laves af majonaise tilsat hakkede agurker, kapers mv. Ordet kommer af det franske remolata, og er sammensat af præfixen re, der betyder igen eller tilbage og det afledte ord moles, der betyder masse på latin.
hormetix Hørmetix
Gallerbyens fiskehandler.

Hørmetik er en dobbelthed mellem hørm, der betyder stank (og det henviser uden tvivl til de ikke altid friske fisk fra Hørmetix) samt til hermetik, der er en ældre betegnelse for hermetisk lukkede dåser med fiskekonserves (tak til Jens Erik Buur).
armamix Armamix
Gallerbyens smed.

Hænger ofte ud med Hørmetix med hvem han har et had/kærligheds forhold til. Armamix slår ofte Trubadurix i hovedet med forskellige remedier, for at få ham til at stoppe med at synge.På latin betyder arma enten våben, krig eller grejer.
senilix-fru Littenix
Senilix’ hustru.

Den danske oversætter Per Då havde et par hjælpere i årene på Gutenberghus, og den ene hed Litten.
macareen Mac Areen
Pikterkonge.

Henviser til margarine, der er en blanding af fedtstof og vand, som kan bruges som erstatning for smør. Produktet blev opfundet i 1860’erne af den franske kemiker Hippolyte Mège-Mouriès (1817-1880).

Navnet kan også være en hyldest til Shu-bi-duas nummer McArine fra 1977. Nummeret er med på LP’en Shu-bi-dua 4.
trubadurix Trubadurix
Gallerbyens skjald, spillemand og sanger!

Ender i sidste rude i hvert album med at blive bundet og kneblet, så han ikke kan spolere festmiddagen med sang. Dette er dog ikke tilfældet i GGAL, VIKI, SKRK, OLYM, BYPL, GAVE, AMER, ØST, ROSE, HIML, PIKT og PAPY (indtil Asterix Fodnoter er færdig!). Troubadour var en middelalderlig digter fra sydfrankrig nærmere betegnet Provence. Ordet oprinder af trobador, der betyder “den der finder”.
miraculix Miraculix
Troldmanden/druiden i gallerbyen.

Han besidder den hemmelige opskrift på trylledrikken.Miraculix kommer af mirakel, hvilket betyder en overnaturlig hændelse, der måske kan forklares.
majestix Majestix
Høvding for gallerbyen.

Kommer af det latinske majestas, der i antikkens Rom var betegnelsen for folkets og statens værdighed. Senere blev begrebet overført til en kejserlig person, og dermed fulgte, at selv ubetydelige fornærmelser mod denne person, ofte blev genstand for vilkårlig forfølgelse og streng straf.
numerusclausus Numerusclausus
Romersk folketæller.

Navnet betyder adgangsbegrænsning på latin. Direkte oversat betyder numerus antal og clausus betyder lukker.
 godemine Godemine
Majestix’ ægtefælle.

Navnet er en del af talemåden “…. at holde gode miner til slet spil”.
armamix-fru Fru Armamix
Armamix’ hustru.

På latin betyder arma enten våben, krig eller grejer.
treben Treben
Piraternes lyriske styrmand.

Treben har sit navn, da han jo går med stok. Lige som sit forbillede Tripod i serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon taler Treben flydende latin.
rodskaeg Rødskæg
Piraternes kaptajn.

Rødskæg er en henvisning til serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon.
baba Baba
Piraternes udkigspost.

Baba er en direkte henvisning til hans pandant i serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon.
taggerenbug Taggerenbug
Romersk centurion i Kaledonien.

Navnet har ikke noget umiddelbar betydning.
tribaltus Tribaltus
Romersk legionær i Kaledonien.

Tribal er en social gruppe, der eksisterer før oprettelsen af en stat. Lederen af en tribal kaldes en høvding.
url Url
Søhyre.

URL er et akronym for Uniform Resource Locator, der bruge til at beskrive adressen på en bestemt ressource (f.eks. asterixfodnoter.dk) på internettet.
macnolia Mac Nolia
Pikter fra Mac Abaeers klan.

En Magnolie er en betegnelse for både stedsegrønne buske og små træer. Planten er opkaldt efter den franske botaniker Pierre Magnol (1638-1715), der udarbejdede teorier om inddeling af planter i forskellige klasser.
macister Mac Ister
Pikter fra Mac Abaeers klan.

En magister er en person, der har taget en magistergrad, dvs. cand.mag. eller cand.scient. En cand.mag. arbejder typisk på gymnasier, mens en cand.scient. arbejder andre steder inden for det offentlige system.
macabeer Mac Abaeer
Høvding i Pikter-klan.

Makaber er noget frastødende eller uhyggeligt. Ordet stammer fra det franske macabre, der henviser til nedslagtningen af makkabæerne, som var en israelsk stamme omkring 160 f.Kr. Mac Abaeer er en karikatur af den franske skuespiller Vincent Cassel (1966-), som er kendt for sin medvirken i både franske og engelsksprogede film.
macadett Mac Adett
Mac Areens grandonkel.

En Kadett er en bilmodel fra den tyske bilproducent Opel. Kadetten har været en model i to omgange: 1937-1940 samt 1962-1993.

En kadet er en officerselev, men betegnelsen kan også anvendes om andre elever, f.eks. politielever.
macmini Mac Mini
Mac Areens lillebror.

Mac Mini er en personlig computer fra Apple, der blev lanceret i januar 2005. Modellen er – som navnet antyder – forholdsvis lille (H: 3,6 D:19,7 B: 19,7 cm).
macmamah Mac Mamah
Mor til Mac Areen.

Mama er et kælenavn for mor på mange sprog.
macrett Mac Rett
Pikter.

At makke ret betyder, at nogen skal opføre sig på den ønskede måde. Makke stammer fra det tyske Machen.
macwaerk Mac Waerk
Stedfar til Mac Areen.

Makværk er sjusket eller dårligt udført arbejde. Det stammer fra det tyske Machwerk.
erica Erica
Pikterkvinde og Mac Mamahs adoptivdatter.

Erica er det latinske navn for planten Lyng, der er en slægt med over 700 arter. Navnet Erica er den feminie form af Eric, og navnet betyder hersker eller prinsesse.
fresia Fresia
Pikterkvinde og Mac Areens halvkusine.

Fresia er navnet på en farverig blomst fra Sydamerika. Planten er opkaldt efter den tyske læge Friedrich Theodor von Frerichs (1819-1885).
tommachelmy Mac Robiotik
Pikternes druide.

Makrobiotik er en diætform, der indeholder korn som basisingrediens suppleret med lokale grøntsager. Diæten siges at være livsforlængende og sygdomsbegrænsende, og den blev første gang omtalt af den tyske læge Christoph Wilhelm Friedrich Hufeland (1762–1836) i 1797.
tommachelmy Tom Mac Helmy
Barde hos Pikterne.

Thomas Helmig (1964- ) er en Aarhusiansk popsanger, der har været på toppen i Danmark siden midten af 1980’erne. Det er en karikatur af den franske sanger og skuespiller Johnny Hallyday (1943-), hvis karriere begyndte i 1960, hvor han sang amerikanske pop- og rocksange oversat til fransk.
isusordus Isusordus
Romersk legionær.

Navnet kommer af talemåden I sus og dus, der formentlig stammer fra det latinske udtryk In floribus, der betyder Mellem blomster. Betydning er nu ubekymrethed, fest og materiel overflod.
kamilla Kamilla
Pikterdronning.

Kamilleblomsten er meget anvendt i lægebehandlingen. De tørrede blomster anvendes til kamillete. Kamille hedder Matricaria recutita på latin.
macinall Mac Inall
Klanleder for De Blå Pikterne.

Marginal er en lille afstand mellem to talværdier. Ordet kommer af det latinske marginalis.
caesar Julius Cæsar
Født 100 f. Kr. og død 44 f. Kr. Romersk feltherre og statsmand. Undertvang Gallien 58-53, Britanien 55-54 og Germanien 55-53. Kæmpede i 57 mod Belgierne. Hovedkampene med Vercingetorix drejede sig om bopladserne Avaricum, Gergovia og Alesia. Blev dræbt med en dolk af sin yndling Marcus Junius Brutus.
uiskix Uiskix
Indbygger i Gallerbyen.

Navnet udtales næsten som whisky, der er skotternes nationaldrik. Whisky produceres af korn, f.eks. maltet byg. Grundsubstanser er øl, og der er spor af whisky produktion tilbage til det 13. århunderede Kina.

 Steder

Kronologisk Betydning eller kommentar
Gallien Kommer af det latinske Gallia. Landet omfattede det nuværende Frankrig, Belgien, det vestlige Schweiz, dele af Holland og Tyskland vest for Rhinen.
Lutetia Parisiorum Det oprindelige latinske navn for Paris. Lutetia stammer formentlig fra asien og betyder mudder, der skulle hentyde til marsken, der oprindeligt lå langs floden Seine.
Provincia Kommer fra latin og betød oprindeligt den virkekreds, som tildeltes de romerske embedsmænd. Senere blev betegnelsen om bestyrelsen af en erobret landsdel og gik derved over til at betegne landsdelen selv. I nyere tid anvendes provins som modsætningen til hovedstaden.
Akvitania Kommer af det latinske Aquitania, der var den romerske navn for den del af Frankrig, der befandt sig syd for floden Garonne mellem Bordeaux og Toulouse og nord for Pyrenæerne.
Akvarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Akvarium kommer af det latinske aquarius, der betyder vandholdig. Anvendes i dag om kummer til fisk eller en bygning, der rummer akvarier, f.eks. Danmark Akvarium.
Solarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. En havsnegl, der hører hjemme i de varme have specielt omkring Kina. Der er næppe her tænkt på det nyere ord for en kunstig sol.
Terrarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Terrarium er afledt af det latinske terra, der betyder land samt en analogi til akvarium. Et terrarium anvendes om en glaskasse til typisk krybdyr.
Perikum En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Kommer af det græske hypereikon, der er en lyngart fra slægten hypericum.
Gallia Belgica Det romerske navn for det område, der i dag omfatter det sydlige Holland, Belgien, det nordøstlige Frankrig og det vestlige Tyskland.
Piktien Et område i Skotland, hvor Pikterne boede i årene 200-850

Kommentarer

Side_Rude Kommentar
Side 5
Rude 5
Stalakitter kommer af de græske Σταλακτίτης, stalasso, der betyder dryppende. Stalaktitter er en bestemt type drypsten, der kan findes i kalkstenshuler. En stalaktit vokser fra loftet mod gulvet i modsætning til en stalagmit, som vokser fra gulvet mod loftet
Side 6
Rude 2
Februarius er latin for februar, og måneden har sit navn efter renselse. Romerne afholdt den største religiøse renselsesfest i denne måned.

Asterix henviser til, at man skal spise fisk i måneder med R, dvs. september-april. Den gamle begrundelse var, at man kun skulle spise torsk i disse måneder, da fiskens kød bliver løsere i de varme perioder.
Side 6
Rude 7
Amfor kommer af det græske amfora, der var en af de almindeligst forekommende oldgræske vasetyper. Ordet er afledt af amphi, der betyder på begge sider, og vasetypen har da også to hanke.

Fønikerne kom fra Tiro i det østlige Middelhav, der hvor Libanon ligger i dag. Det føniske rige brød sammen omkring 500 f.Kr.
 Side 7
Rude 5
Hibernia er det romerske navn for Irland. Hibernia kan komme af det latinske hibermus, der betyder vinterlig. Hibernia nåede aldrig af blive en del af det romerske rige.
Side 7
Rude 6
Obelix mener måske, at en Kalkeringianer har noget med kalkmalerier at gøre?
Side 8
Rude 1
Pikterne var et keltisk folkeslag, der var et samfund i det østlige og nordlige Skotland. Pikterne eksisterede fra 200 til 850.

Kaledonien er det latinske navn for Skotland. Navnet kan henvise til, at indbyggerne var et hårdt folk, da Caled betyder Hård på latin.
Side 9
Rude 3
Skrankepave er en person, der ekspederer sager på et offentligt kontor, og som optræder nedladende og bedrevidende. Ordet blev lanceret af Ekstra Bladet på en busreklame i 1970.
Side 9
Rude 4
Ad notam er latin og betyder Til efterretning. Det stammer af nota, der betyder kendetegne eller mærke.
Side 11
Rude 7
Sternum er den latinske betegnelse for Brystbenet. Ordet stammer fra det græske Sternon.
Side 12
Rude 6
Pantomime er en dramaform, hvor deltagerne mimer. Formen stammer fra romerne, hvor skuespillernes skabte deres udtryk ledsaget af musik. Ordet stammer fra det latinske Pantomimus, der betyder Imitator af alting.
Side 13
Rude 7
Patetix henviser til patetisk, der kommer af det græske pathetikos, som betyder følsom eller lidenskabelig, og det er igen afledt af pathos, der betyder lidelse.
Side 13
Rude 8
Katar eller i dette tilfælde Halskatar er ondt i halsen, der viser sig som svie ved synkebevægelser.
Side 14
Rude 2
Obladii Obladaa henviser til en sang af The Bealtes fra 1968. Sangen hedder Ob-La-Di Ob-La-Da, og den er skrevet af Paul McCartney (1942- ). Sangen er med på albummet The Beatles.
Side 14
Rude 3
Peristaltik stammer fra det græske peri = omkring og stallein = placere. Peristaltik er tarmens rytmiske sammentrækning og afslapning, der fører afføringen frem.
Side 14
Rude 7
Jingle Bells er en amerikansk julesang, der blev skrevet af James Lord Pierpont (1822–1893). Den blev først udgivet under titlen One Horse Open Sleigh i 1857. Oprindeligt blev sangen skrevet til Thanksgiving.

Peristakit er Obelix’ sprogforvirring af peristaltik fra rude 3.
Side 15
Rude 7
Asyl kommer fra det græske Asylos, der betyder ukrænkelig. Asyl er et fristed.
Side 16
Rude 1
Brog var oldtidsbukser med kropsnær pasform brugt i jernalderen af mænd hos de germanske folk, som en del af dragten. Brogene kunne være helt lange med fødder, men det var mest almindeligt, at de dækkede kroppen fra hofter til knæ, så der blev bundet hoser eller bensvøb om fødder og underben. De blev holdt på plads med en form for bælte.
Side 16
Rude 3
Protegé kommer af det franske protégé, der er en person, som nyder en andens begunstigelse.
Side 16
Rude 9
Teutates (eller Toutatis) var en af de gamle keltiske guder. Navnet betyder “stammens far”, og han var gud for krig, vækst og rigdom. Teutates blev også tilbedt af gallerne.

Oh Happy Day er et gospel-arrangement fra 1967 af en hymne fra 1800-tallet. Sangen blev indspillet af Edwin Hawkins Singers.
Side 18
Rude 10
Skuld gammel venskab rejn forgo er den danske titel på den skotske folkemelodi Should auld acquaintance be forgot, som i 1788 blev skrevet af den digteren Robert Burns (1759-1796). Den danske teskst er skrevet af Jeppe Aakjær (1866-1930) i 1927.

Rigtige venner kan ikke købes for guld er anden linje i sangen Rigtige venner. Sangen er skrevet af Jodle-Birge (1945-2004) i 1984 som en reaktion på hans fyring som tarmrenser på et jysk slagteri.
Side 19
Rude 1
Loch Andloll må være en henvisning til Rock’n’Roll.
Side 19
Rude 4
Mac II er øgenavnet for Apples Macintosh II, der blev frigivet i marts 1987. Det var den første computer fra Apple med farveskærm.
Side 19
Rude 6
Piratflaget Jolly Roger stammer i sit nuværende design fra starten af 1700-tallet. Tidligere var flaget rødt eller grønt, men ofte brugte piraterne ingen flag eller flag med andre farver, for at narre de skibe, de skulle borde.
Side 20
Rude 4
Et piktogram er et symbol, som repræsenterer et objekt eller et begreb ved hjælp af en illustration. Piktogrammer blev anvendt af mange forskellige kulturer i Alperne, Asien og Egypten omkring 5000 f.Kr. Vores alfabet har også oprindelse i piktogrammer. For eksempel er bogstavet A en okses hoved, da et A vendt på hovedet, er en ko med horn.
Side 23
Rude 4
Hel er dødsriget, og det er placeret i underverdenen. Hel er det nederste af de ni verdener på Jorden, dvs. det dybest beliggende plan. Hel eller Helheim kommer fra nordisk mytologi, og Hel er stedet, hvor alle mennesker og guder, der ikke er døde ærefuldt i kamp, ender.

Tartan er et mønster af tern, og tartan blev oprindelig vævet i uld, men nu til dags bliver der anvendt mange andre stoffer. Tartan bliver stadig anvendt til højlandsskotters kilte og plaider. Ordet kommer af det oldfranske tiretaine, der betyder garn af hør og uld.

Side 23
Rude 5
Buzz er ikke en kendt gud, men Mac Ister hentyder til, at lyden fra en bi minder om Buzz.
Side 23
Rude 6
Twickledooodooo er muligvis tjurens parringskald. Tjuren er en fugl i gruppen af skovhøns, og den yngler i det nordlige Skandinavien, Rusland samt i Skotland.
Side 24
Rude 5
Avantgarde kommer af fransk, hvor det betyder en militær fortrop. Avantgarde anvendes om kunstnere, der er på forkant og eksperimenterer med anderledes og avancerede idéer.
Side 26
Rude 5
Hiphop er en gadekultur, som opstod i South Bronx i New York i sidste halvdel af 1970’erne. Hiphopkulturens elementer udgøres bl.a. af breakdance, graffiti, rapmusik og en tøjstil med store størrelser, kasketter og sportssko. Ordet hiphop kommer fra amerikansk-engelsk slang, hvor hip betyder, at være med på noderne og hop anvendes om dans.
Side 25
Rude 6
Træstammekast eller Caber toss er en traditionel skotsk event, der bliver udøvet i de skotske Highland Games. Pælen er normalt skåret fra Lærketræer, og den er ca. 6 meter lang og vejer ca. 80 kg. Caber kommer af det gælliske kaber, der betyder en træstamme. Øvelsen er første gang registreret i 1574. Det siges, at øvelsen stammer fra behovet for at lave små gangbroer over åerne.
Side 26
Rude 3
Se splinten i sin broders øje er en bibelsk henvisning fra Lukasevangeliet 6.41, der siger Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje? , og det betyder, at en person, der kritiserer andre for mindre fejl, har svært ved at se egne store fejl.
Side 27
Rude 3
Mac Arachter kan henvise til vendingen at Makke ret, der betyder, at noget skal opføre sig på den ønskede måde. Makke stammer fra det tyske Machen.

Mikmac er formentlig blot noget Asterix siger, men ellers kan det referere til Canada, hvor der findes en flod ved navn Lake Micmak, samt en region ved navn Mi’kmac i det nordøstlige Canada. Det kan også henvise til miskmask, der er en forvirret blanding af ting, som ikke hører sammen – ordet kommer af det plattyske mischmasch.
Side 29
Rude 1
Papillotte er fransk og betyder pergament, og det er en metode, hvor man pakker maden ind i et pergament omslag, hvorefter maden bages. Omslaget holder på fugten, så f.eks. laksen bevarer sin saftighed.
Side 29
Rude 3
Maltvand henviser til Whisky, der er skotternes nationaldrik. Whisky produceres af korn, f.eks. maltet byg. Grundsubstansen er øl, og der er spor af whiskyproduktion tilbage til det 13. århunderede Kina.
Side 29
Rude 6
Rokke om en Loch er bandets hyldest til Rock Around the Clock (det er jo et Loch Andloll kvad), der er skrevet af Max C. Freedman (1893-1962) og James E. Myers (1919-2001) i 1952. Den mest kendte fremførelse var af Bill Halay & His Comets i 1954.
Side 30
Rude 6
Bad Vibrations er en sang fra 2012 af det amerikanske psykadeliske heavy rockband The Black Angles. Dog er det mere sandsynligt, at Mac Areen har ændret på nummeret Good Vibrations fra 1966 af det amerikanske westcoast band The Beach Boys. Nummeret lå nr. 1 på både den amerikansk og den engelske hitliste i 1966-1967. Nummeret er skrevet af Brian Wilson (1942-) og Mike Love (1941-)
Side 30
Rude 7
Hvorfor er Loch’en så lundefuld henviser til den danske sang Hvorfor er lykken så lunefuld? skrevet i 1937 af Karen Jønsson (1909-1942). Sangen er senere blevet udgivet af bl.a. Eva Madsen og Lars H.U.G.
Side 31
Rude 8
Ave! betyder Hil! på latin.
Side 32
Rude 2
Helvetia var den romerske betegnelse for en central region i Europa, der omfattede et plateau mellem Alperne og Jura bjergene. Helvetia svarer stort set til det moderne Schwiez, og navnet Helvetia bliver stadigvæk anvendt i poesien.
Side 32
Rude 4
En tronprætendent er en person, der gør krav på en trone, der er afskaffet eller besat af en anden.
Side 32
Rude 7
Stayin Aliiive henviser til discosangen Stayin’ Alive fra 1977, der blev anvendt på soundtracket til filmen Saturday Night Fever. Sangen er skrevet Barry, Robin og Maurice Gibb, og den blev fremført af Bee Gees.
Side 32
Rude 8
Bug skulle være guden for eder og vira, men det må være noget, Mac Mamah finder på.
Side 35
Rude 4
Verba Volant er latin, og er en del af et latinsk citat, der lyder Verba volant, scripta manent, hvilket betyder Det talte ord forsvinder, det skrevne ord forbliver. Citatet er fra en tale af Caius Titus i det Romerske senat.
Side 36
Rude 2
Obelix kan hentyde til både tunnelen under den Engelske Kanal og The Underground i London.
Side 38
Rude 8
Night Fever er en discosang fra 1977 anvendt på soundtracket til filmen Saturday Night Fever. Sangen er skrevet Barry, Robin og Maurice Gibb, og den blev fremført af Bee Gees.
Side 39
Rude 6
Maltraktere kommer af det franske Maltraiter, hvor Male betyder Dårlig på latin, mens Tractare betyder Behandle. Ordet betyder nu at mishandle. I denne setting betyder det nok, at traktere med malt.

Mac Abaeer eller kaos henviser til et gammel socialdemokratisk slogan Stauning eller kaos. Plakaten og sloganet blev anvendt ved folketingsvalget i 1935, hvor socialdemokratiet opnåede 46% af stemmerne, og Thorvald Stauning blev genvalgt til statsminister.
Side 40
Rude 3
Træuld i mund henviser til Poul Nyrup Rasmussen (1943-), som var Danmarks statsminister fra 1993 -2001. Han blev kaldt Poul uld i mund, fordi han ikke altid udtalte sig klart (tak til Peter Stenbæk).
Side 41
Rude 4
Be bop a Lula She’s My Baby er første linje i sangen Be-Bop-A-Lula skrevet i 1956 af Gene Vincent (1935-1971) og fremført med hans band His Blue Caps. Sangen er også været på albums af The Everly Brothers og Cliff Richard.
Side 42
Rude 2
Mac Areen citerer en lettere omskrivning af de første 8 linjer af første vers og 3 sidste linjer af andet vers fra digtet Hun er sød, hun er blød fra 1841. Digtet er skrevet af Christian Winther (1796-1876) til kronprinsesse Mariane Caroline Charlotte. Senere satte Otto Mortensen (1907-1986) musik til digtet (tak til Peter Stenbæk).
Side 42
Rude 5
Romerne anvender landgangsfartøjer, der er indrettet til at landsætte mandskab og materiel uden brug af havnefaciliteter. Udviklingen af landgangsfartøjer skete især i Storbritannien og USA i mellemkrigsårene og var baseret på erfaringer og forudsete behov for at kunne indsætte egne landstyrker på fjendtlige og forsvarede kyster. En britisk prototype forelå i 1927, og i 1938 var den første amerikanske landgangsfartøjer med egen fremdrift færdig.
Side 44
Rude 9
Kejser Hadrian (117-138) begyndte anlæggelsen af en mur mellem Skotland og England i år 122, således at det romerske Britanien skulle være beskyttet mod Pikternes plyndringstogter. Muren går øst-vest, og den er konstrueret af sten og tørv. Muren var ca. 120 km. lang, og dele af den kan ses den dag i dag.
Side 45
Rude 8
Help er en sang af The Beatles fra 1965. Sangen er skrevet af Paul McCartney (1942- ) og John Lennon (1940-1980), og den er med på albummet Help.
Side 46
Rude 7
Den tidligste omtale af Loch Ness uhyret er fra 565, hvor Sankt Columba tog til Skotland for at omvende Pikterne til kristendommen. Der er fortsat mange teorier om, hvad uhyret – Nessie – er, men den fremherskende teori er, at det drejer sig om en plesioaur, der skulle være overlevet i generationer helt tilbage fra Jurassic-perioden (sådan ca. 200 mio. år). Dog er der til dato ikke fundet bevis for det.
Side 48
Rude 6
Mjød er en alkoholisk gæret drik baseret på en opløsning af honning og vand eventuelt tilsat forskellige urter. Alkoholprocenten svinger typisk mellem 8% og 20%. Drikken stammer tilbage fra Kina i 7.000 f.Kr., og den er registreret i Europa i 2.000 f.Kr.