XXXVIII: Vercingetorix’ datter (VERC)

 

Tegning: Didier Conrad
Tekst: Jean-Yves Ferri
Oversættelse: François-Eric Grodin
Originaltitel: La Fille de Vercingétorix
Udgivet: 2020
Min udgave: 2020

Synopsis

Efter Vercingetorix har kastet våbnene for (og på fødderne) af Cæsar efter slaget ved Alesia har to arvernerhøvdinger passet på hans datter Adrenaline. Høvdingene overlader Adrenaline til vores venner mens de finder et skib, der skal bringe dem til Londinium. Adrenaline hænger ud med de unge fra gallerbyen, og med deres hjælp stikker hun af. Hun ender på sørøverskibet, hvor der bliver udkæmpet et søslag med en god blanding af gallere, sørøvere, romere og en spion. Til slut møder Adrenaline kaptajnen på det skib, der skulle have sejlet hende til Britanien – og vi får den klassiske slutning.

Personer

Kronologisk_i_album Betydning, oprindelse eller kommentar
obelix Obelix
Asterix’ bedste ven.

Faldt i gryden med trylledrik og får ikke noget sidenhen undtagen i KLEO og [SØS]. Der er flere muligheder for fortolkninger navnet:

  1. En obelisk er et typografisk symbol (†), der oprindeligt blev anvendt til at markere noget var uægte eller værdiløst. Ordet kommer af det græske Obelos eller Obeliskos, og symbolet var det modsatte af Asteriskos (*). Nu anvendes symbolet til at markere en fodnote eller dødsdatoen for en person.
  2. På græsk lyder obelix som ovelias (ovelos), der er oldgræsk for det spyd gallerne brugte til at stege vildsvin over åben ild. Måske den bedste forklaring, når man tænker på Obelix’ madvaner.
  3. Obelisk er et stenmonument med fire sider og en pyramidetop, f.eks. som centrum af Place de la Concorde i Paris.
idefix Idefix
Obelix’ bedste ven.

Han bliver altid ked af det, når træer vælter.Navnet er en direkte oversættelse af det franske navn, og det betyder en fiks idé. Det franske navn blev valgt af læserne af Pilote i 60’erne.
asterix Asterix
Helten i vor historie.

Fortolkningen af navnet kan komme af:

  1. Ordet Asterisk kommer af græsk og betyder stjernelignende eller stammer fra stjernerne.
  2. Asteriskos kommer af græsk og er et kritisk, sædvanligvis rødt tegn (*) med hvilket oldtidens filologer frikendet steder i et håndskrift for mistanke om uægthed eller upålidelighed eller også erklærede dem for særlig smukke og værd at lægge mærke til. Det modsatte tegn var Obeliskos (†). Nu anvendes symbolet (*) til at fremhæve steder eller henvise til en fodnote.
  3. Aster kommer af det latinske navn for stjerne og rix henviser til det latinske rex, der betyder konge.
senilix Senilix
Gallerbyens ældste beboer – omkring de 100 år.

Senilix henviser til det latinske senilis, der betyder oldingeagtig. Stammen af ordet er senex, der betyder gammel eller olding.
Monolitix
Arvernerhøvding.

En monolit er en stor stenblok, der er hugget ud til en søjle eller en obelisk. Ordet er sammensat af mono, der betyder kun eller ene på græsk og lithos, der betyder sten på græsk.
Hypocalorix
Avernerhøvding.

Hypo er et græsk præfix, der indikerer, at noget er under (modsat hyper, der indikerer, at noget er over). Kalorie er den varmeenergi, der skal til at opvarme et gram vand en grad celcius. Det stammer fra det latinske calor, der betyder varme.
Adrenaline
Vercingetorix’ datter.

Adrenalin er et hormon i det sympatiske nervesystem med den kemiske betegnelse C₉H₁₃NO₃. Adrenalin kaldes populært for kamphormonet, da det frigives i binyrermarven i stess situationer og hjælper med til at øge pulsen og blodtrykket. Ordet er sammensat af de latinske ord ad, der betyder ved og renalis, der betyder nyrer.
majestix Majestix
Høvding for gallerbyen.

Kommer af det latinske majestas, der i antikkens Rom var betegnelsen for folkets og statens værdighed. Senere blev begrebet overført til en kejserlig person, og dermed fulgte, at selv ubetydelige fornærmelser mod denne person, ofte blev genstand for vilkårlig forfølgelse og streng straf.
Vercingetorix
Født 72 f. Kr. og død 46 f. Kr. Gallisk høvding af arvernes stamme, rejste 52 f. Kr. sine landsmænd til opstand mod Cæsar. Blev indesluttet i fæstningen Alesia, hvor Cæsar efter svære kampe vandt. Vercingetorix blev ført til Rom og henrettet. Navnet betyder på gallisk over (ver) – kriger (cingetos) – konge (rix).
caesar Julius Cæsar
Født 100 f. Kr. og død 44 f. Kr. Romersk feltherre og statsmand. Undertvang Gallien 58-53, Britanien 55-54 og Germanien 55-53. Kæmpede i 57 mod Belgierne. Hovedkampene med Vercingetorix drejede sig om bopladserne Avaricum, Gergovia og Alesia. Blev dræbt med en dolk af sin yndling Marcus Junius Brutus.
Seriemanix
Spejder i gallerhæren og romersk spion.

Seriemani betyder, at man bruger alt for lang tid på at se tv-serier. Serie kommer af det latinske sero, der betyder at sammenbinde. Mani var et græsk landområde kendt for sine blodfejder, men det er også betegnelsen for en helbredelig form for sindssyge, der ifølge grækerne ligger tæt på melankoli. Den nutidige betydning af mani er, at man er meget optaget af noget.
godemine Godemine
Majestix’ ægtefælle.

Navnet er en del af talemåden “…. at holde gode miner til slet spil”.
miraculix Miraculix
Troldmanden/druiden i gallerbyen.

Han besidder den hemmelige opskrift på trylledrikken.Miraculix kommer af mirakel, hvilket betyder en overnaturlig hændelse, der måske kan forklares.
senilix-fru Littenix
Senilix’ hustru.

Den danske oversætter Per Då havde et par hjælpere i årene på Gutenberghus, og den ene hed Litten.
Remouladine
Hørmetix’ kone.

Navnet er en henvisning til remoulade, der er tilbehør til nogle typer af fisk. Remoulade laves af majonaise tilsat hakkede agurker, kapers mv. Ordet kommer af det franske remolata, og er sammensat af præfixen re, der betyder igen eller tilbage og det afledte ord moles, der betyder masse på latin.
hormetix Hørmetix
Gallerbyens fiskehandler.

Hørmetik er en dobbelthed mellem hørm, der betyder stank (og det henviser uden tvivl til de ikke altid friske fisk fra Hørmetix) samt til hermetik, der er en ældre betegnelse for hermetisk lukkede dåser med fiskekonserves (tak til Jens Erik Buur).
Blinix
Remouladine og Hørmetix’ ældste søn.

Blinis er en russisk pandekage bagt med gær. Blinis kommer af det slaviske mlin, der betyder at male. Oftest spises blinis med creme fraiche, hakkede rødløg og kaviar.
Nigirix
Remouladine og Hørmetix’ yngste søn.

Nigiri er en sushi, bestående af en ovalformet riskugle med et stykke rå fisk ovenpå. Ordet er sammensat på japansk af ni, der betyder to og giri, der betyder fingre. Navnet henviser til, at kokken presser risen med to fingre.
Selfix
Armamix’ søn.

En selfie er et selvportræt, der er blevet ekstremt udbredt siden 2010’erne ved brug af mobiltelefoner. Ordet stammer fra det engelske self, der betyder selv.
armamix Armamix
Gallerbyens smed.

Hænger ofte ud med Hørmetix med hvem han har et had/kærligheds forhold til. Armamix slår ofte Trubadurix i hovedet med forskellige remedier, for at få ham til at stoppe med at synge.På latin betyder arma enten våben, krig eller grejer.
Alminehomix
Indbygger i gallerbyen.

Navnet er en henvisning til Nik & Jays frase Alle mine homies fra sangen Boing fra 2006. Alminehomix har en kasket som hjelm.
Nosferatus
Seriemanix’ hest.

Nosferatu er en tysk ekspressionistisk stumfilm fra 1922 af F.W. Murnau (1888-1931). Filmen er Murnaus version af Dracula, men med andre navne grundet oprethavsrettigheder. Nosferatu er figuren grev Dracula.
rodskaeg Rødskæg
Piraternes kaptajn.

Rødskæg er en henvisning til serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon.
baba Baba
Piraternes udkigspost.

Baba er en direkte henvisning til hans pandant i serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon.
Treben
Piraternes lyriske styrmand.

Treben har sit navn, da han jo går med stok. Lige som sit forbillede Tripod i serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon taler Treben flydende latin.
Gyldenrøstix
Uovervindelig hane.

Hanens navn er en gylden røst. Vendingen bruges i N. F. S. Grundtvigs (1783-1872) pinsevise.
Scutum Tonitruum
Romersk/gotisk kaptajn.

Scutum betyder skjold på latin, og det bliver mest brugt om de store romerske træskjolde, som infanteriet brugte. Tonitruum betyder torden på latin. Dermed er kaptajnens navn en reference til Tordenskjold, der var en dansk-norsk søhelt med det borgelige navn Peder Jansen Wessel (1690-1720).
Ludwikamadeus
Søn af Scutum Tonitruum.

Navnet er en sammensætning af Ludwik og Amadeus, og det henviser til de to store klassiske tyske (dengang det Tysk-romerske rige) komponister Ludvig van Beethoven (1770-1827) og Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).
Scaviverdus
Romersk/gotisk styrmand.

Navnet er en sammentrækning af sætningen Skal vi være dus, der indbyder til, at to mennesker får et uformelt indbyrdes forhold. Siden 1970’erne er det blevet den udbredt tiltaleform i Danmark.
Letitbix
Arvernersk kaptajn.

Navnet hylder sangen Let It Be fra 1970 med Beatles. Sangen er med på deres sidste album af samme navn.
Simonix
Formand for fønikisk galajskib.

Fønikerne var et stort handelsfolk, der slog sig ned langs Middelhavets kyst ved Syrien og Libanon omkring 3000 f.Kr. Fønik kommer af det græske foinos, der betyder rød. Navnet Simonix kommer af Simon. Der kan være flere fortolkninger af dette, bl.a. blev apostlen Peter kaldt Simon – Peter var fisker før han fulgte Jesus. Men den mest tydelige henvisning er til Simon Spies (1921-1984), der kaldte sig selv formand for rejsebureauet Spies Rejser.
trubadurix Trubadurix
Gallerbyens skjald, spillemand og sanger!

Ender i sidste rude i hvert album med at blive bundet og kneblet, så han ikke kan spolere festmiddagen med sang. Dette er dog ikke tilfældet i GGAL, VIKI, SKRK, OLYM, BYPL, GAVE, AMER, ØST, ROSE, HIML, PIKT og PAPY (indtil Asterix Fodnoter er færdig!). Troubadour var en middelalderlig digter fra sydfrankrig nærmere betegnet Provence. Ordet oprinder af trobador, der betyder “den der finder”.
Derixdadrix
Arvernerkriger.

Richs fra 1834 var navnet på et dansk kaffeerstatningsmærke, og det blev især kendt under besættelsen, hvor Richs blev blandet med kaffe for at få det til at strække længere. Richs slogan var Det er Rich’s der drik’s. Richs sælges i dag kun til museer.
Brutus
Marcus Junius Brutus født 85 f.Kr. og begik selvmord i 42 f.Kr. Efter mordet på Cæsar i 44 f.Kr. tog Brutus til Makedonien, og blev overvundet i det andet slag om Philppi.

 Steder

Kronologisk Betydning eller kommentar
Gallien Kommer af det latinske Gallia. Landet omfattede det nuværende Frankrig, Belgien, det vestlige Schweiz, dele af Holland og Tyskland vest for Rhinen.
Lutetia Parisiorum Det oprindelige latinske navn for Paris. Lutetia stammer formentlig fra asien og betyder mudder, der skulle hentyde til marsken, der oprindeligt lå langs floden Seine.
Provincia Romana Kommer fra latin og betød oprindeligt den virkekreds, som tildeltes de romerske embedsmænd. Senere blev betegnelsen om bestyrelsen af en erobret landsdel og gik derved over til at betegne landsdelen selv. I nyere tid anvendes provins som modsætningen til hovedstaden.
Aqvitania Kommer af det latinske Aquitania, der var den romerske navn for den del af Frankrig, der befandt sig syd for floden Garonne mellem Bordeaux og Toulouse og nord for Pyrenæerne.
Armorica Det romerske navn for det område, der i dag betegnes som Bretagne. Vores gallerby ligger i dette område lidt nord for byen Brest, der dog først bliver grundlagt i 300-tallet.
Akvarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Akvarium kommer af det latinske aquarius, der betyder vandholdig. Anvendes i dag om kummer til fisk eller en bygning, der rummer akvarier, f.eks. Danmark Akvarium.
Solarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. En havsnegl, der hører hjemme i de varme have specielt omkring Kina. Der er næppe her tænkt på det nyere ord for en kunstig sol.
Terrarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Terrarium er afledt af det latinske terra, der betyder land samt en analogi til akvarium. Et terrarium anvendes om en glaskasse til typisk krybdyr.
Perikum En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Kommer af det græske hypereikon, der er en lyngart fra slægten hypericum.
Gallia Belgica Det romerske navn for det område, der i dag omfatter det sydlige Holland, Belgien, det nordøstlige Frankrig og det vestlige Tyskland.
Alesia Alesia var en fæstning lige nordvest for Dijon i det østlige Frankrig, hvor Vercingetorix led sit nederlag til Cæsar. Alesia lå efter sigende på bjerget Mont Auxois oven for byen Alise-Sainte-Reine. Der er visse historiske uoverensstemmelser mellem de galliske beretninger om slaget og Cæsars beretninger om samme.
Clermont-Ferrand Se under Nemessos.
Nemessos Nemessos (i dag Clermont-Ferrand) er en af de ældste byer i Frankrig. Nemessos var gallernes navn for en hellig skov, og byen var vidne til gallernes sejr under ledelse af Vercingetorix over Cæsar i 52 f.Kr. Efter romernes besættelse af Gallien ændrede byen navn til Augustonemetum efter kejser Augustus. I 848 fik byen navnet Clermont, og i 1630 blev byen lagt sammen med nabobyen Montferrand og fik sit nuværende navn. Byen er i dag hovedstad i Auvergne-regionen i det centrale Frankrig.
Londinium Londinium blev grundlagt af romerne i 43 f.Kr. – måske blev byen grundlagt 7 år tidligere af civile. Navnet kan betyde noget i retning af bopladsen ved den brede flod. I dag kendes byen som London – hovedstad i England.
Gesocribate Byen er en gammel fiskerby, der er Frankrigs vestligste punkt. Byen hedder i dag Le Conquet.
Condate Byen opstår før Kristi fødsel og skiftede under det romerske styre navn fra Condate til Condate Riedonum. Condate blev grundlagt hvor floderne Vilaine og Rance løber sammen, og navnet betyder da også sammenløb. Efter Vercingetorix overgav sig til Julius Cæsar blev byen annekteret af Romerne. Byen ændrede senere navn til Rennes, og det er hovedbyen i Bretagne. Rennes ligger lidt syd for vores gallerby.
Thule Pythas (ca. 350-285 f.Kr.) fra Massalia var en græker, der tog på langfart uden for Middelhavet. Han besøgte Europas nordligste udkant, øen Thule. Det er uklart om Thule var Færøerne, Island eller det nordlige Norge.

Kommentarer

Side_Rude Kommentar
Side 5 Rude 2 Arvernere var et gallisk folk fra området omkring Auvergne i det centrale Frankrig. Vercingetorix var arvernernes leder under kampene mod Cæsar i 52 f.Kr. ved Gergovia. Efter sejren flyttede arvernerne til Augusonemetum, det nuværende Clermont-Ferrand.
Side 5 Rude 4 Alesia var en fæstning lige nordvest for Dijon i det østlige Frankrig, hvor Vercingetorix led sit nederlag til Cæsar. Alesia lå efter sigende på bjerget Mont Auxois oven for byen Alise-Sainte-Reine. Der er visse historiske uoverensstemmelser mellem de galliske beretninger om slaget og Cæsars beretninger om samme.
Side 5 Rude 5 FARC er en Colombiansk militær oprørsgruppe, der har bekæmpet styret on/off siden 1930, og en stor del af deres indtægter kommer fra narkohandel. FARC står for Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, dvs. Colombias revolutionære væbnede styrker.
Side 6
Rude 2
Teutates (eller Toutatis) var en af de gamle keltiske guder. Navnet betyder “stammens far”, og han var gud for krig, vækst og rigdom. Teutates blev også tilbedt af gallerne.
Side 6 Rude 3 Man mener, Vercingetorix’ far var arvernerhøvdingen Celtillus.
Side 6 Rude 5 En torque var et halssmykke, der blev anvendt af kelterne fra omkring 500 f.Kr. Ordet kommer af det latinske torquere, der betyder at vride. Smykkerne er ofte vredne i deres udtryk.
Side 7
Rude 2
Jupiter er den øverste gud i den romerske mytologi. Han var gud over himmlen samt gud over lyn og torden. Hans ligemænd er den græske Zeus og den nordiske Thor.
Side 7 Rude 3 Seriemanix ønsker pension på XXV pro C, der betyder 25 per 100, altså 25%.
Side 9
Rude 2
En Centurie var en hæropdeling på 100 mand, men i virkeligheden varierede dette antal meget. Lederen af hver lejr er f.eks. centurion.
Side 11
Rude 7
Belenos er den keltiske lysgud samt gud for sol og varme. Varmen associeres med det at hele, dvs. lægeprocessen. Hans partner var Belisama.
Side 12 Rude 1 Klaphjelm henviser til en klaphat, der blev udbredt i 1984 blandt danske fodboldfans – roligans. En klaphat er også betegnelsen for en høj sort herrehat, der kan slås helt sammen.
Side 13 Rude 2 Idus er afledt af det latinske iduare, der betyder at dele. I denne sammenhæng henviser det til den dag, der deler måneden.  Maii eller Maius er måneden maj, der er opkaldt efter den græske nymfe Maia, der var datter af Atlas og Hermes.
Side 13
Runde 3
At udløse et Alesia II svarer lidt til at sige, at man ikke skal udløse 3. verdenskrig, altså man skal lade være med at optrappe konflikten.
Side 14
Rude 9
Svin, sten og sejd er en henvisning til Sten, saks, papir, der er et håndspil, hvis man skal afgjort noget. Remsen siges, og på papir viser begge spillere sine hænder. De tre håndtegn slår hinanden i ring. Den første beskrivelse af spillet er fra bogen Wuzazu af den kinesiske Ming-dynasti forfatter Xie Zhaozhi.
Side 16
Rude 8
Fist bump er en hilsen, kan stamme fra flere steder, da det er en traditionel hilsen før mange sportskampe, f.eks. boksning. En teori er, at hilsenen blev udbredt under Vietnamkrigen (1955-1975), som en modificeret Black Panther-hilsen.
Side 18 Rude 5 Amfor kommer af det græske amfora, der var en af de almindeligst forekommende oldgræske vasetyper. Ordet er afledt af amphi, der betyder på begge sider, og vasetypen har da også to hanke.

Hvis man farer rundt som en flue i en flaske betyder det, at man har meget travlt, og måske også er lidt forvirret.

Side 18 Rude 9 Kalmarmas er en sammentrækning af Kald mig Mads. Vendingen Du må kalde mig Mads, hvis … betyder, at man er meget sikker på, at noget forholder sig, som man tror. Vendingen stammer fra det tyske …oder ich will Matz heissen.

Pythas (ca. 350-285 f.Kr.) fra Massalia var en græker, der tog på langfart uden for Middelhavet. Han besøgte Europas nordligste udkant, øen Thule. Det er uklart om Thule var Færøerne, Island eller det nordlige Norge.

Side 19
Rude 8
Den danske vending af Ex malo bonum er som nævnt, at intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Den korte version er, at tidligere dårligt bliver godt.
Side 19 Rude 9 Fønikerne var et stort handelsfolk, der slog sig ned langs Middelhavets kyst ved Syrien og Libanon omkring 3000 f.Kr. Fønik kommer af det græske foinos, der betyder rød.

Tag mig med … er fra Kim Larsens (1945-2018) sang  Joana fra LP’en Værsgo fra 1973.

Hvor skal vi hen … er fra Gasolins sang Hva’ gør vi nu lille du fra 1976, og sangen er med på albumet Live Sådan.

Den lille sørøver er en karikatur af den armesk-franske crooner Charles Aznavour (1924-2018).

Side 20 Rude 1 Hellesjusseda … ville normalt henvise til Fra Engeland til Skotland, men da sørøvernes sange i øvrigt har Kim Larsen (1945-2018) som fællesnævner, er vendingen formentlig taget fra sangen Rocco fra hans album Midt om Natten fra 1983.
Side 20 Rude 2 En plimsoller er et skib i meget dårlig stand. Ordet stammer fra den engelske politiker Samuel Plimsoll (1824-1898), der i 1876 gennemførte en lov om mærkning og kontrol af skibe.

Plimmelim betyder, at man er lidt beruset. Ordet er en sammenskrivning af bimmelim og plimret.

Side 23 Rude 3 Står i det til halsen er en pæn omskrivning af at man står i lort til halsen, der betyder, at har store problemer. Oprindelsen er ukendt.

To fluer med en pil er en omskrivning af talemåden, at slå to fluer med et smæk. Det betyder, at man opnår to mål med én handling. Talemåden stammer fra 1600-tallet, hvor kun de dygtigste jægere kunne dræbe f.eks. to fugle med én sten fra en slangebøsse. Talemåden blev på den tid anvendt nedsættende om filosoffer, der forsøgte at bevise to komplekse problemer med én simpel løsning.

Side 23 Rude 9 Biturigere var en keltisk stamme, der herskede i området mellem Loire og Pyrenæerne i det sydlige Frankrig.

Berry var navnet på en provins i det centrale Frankrig, der var centrum for hertugdømmet af samme navn. I 1790 blev provinsen delt mellem departementerne Cher, Indre og Vienne.

Side 24 Rude 3 Cernunnos er kelternes hornede gud for frugtbarhed. Der findes et utal af afbildninger af den hornede gud.
Side 24
Rude 4
Tegningen har en reference til Avengers (film fra 2012) fra Marvel universet.
Side 26
Rude 3
Papsus er Ludwikamadeus’ kaldenavn for sin far. Han lægger formentlig ikke noget i, at sus er det latinske ord for en gris.
Side 26 Rude 5 Remiges er flertal af remix, der betyder roer på latin.
Side 26
Rude 7
Alt hvad remmer og tøj kan holde betyder, at det bliver gjort så hurtigt og kraftfuldt som muligt.
Side 27
Rude 4
En tudekiks anvendes som en hånlig bemærkning, hvor en person kan blive opfordret til at tage en tudekiks som trøst i stedet for at være forurettet over en mindre ting.
Side 27 Rude 6 Sørøveren citerer (næsten korrekt) en linje fra Kim Larsens (1945-2018) sang Blip-Båt fra 1979.
Side 28 Rude 3 Massilia blev grundlagt 600 f.Kr. af grækerne under navnet Massalia. Efter romerne erobrede byen 49 f.Kr. ændrede den navn til Massilia. Byen hedder Marseille i dag, og det er Frankrigs næststørste by placeret i den sydøstlige del af Frankrig ved Middelhavet.

Kartago blev grundlagt af Fønikerne i 814 f.Kr. Byen var centrum for de puniske krige, hvor Rom overtog området omkring 146 f.Kr. Byen lå tæt på Tunesiens nuværende hovedstad Tunis.

Alexandria blev grundlagt 334 f.Kr., og den blev underlagt romersk styre i 80 f.Kr. Alexandria er Ægyptens største havneby placeret 200 km. nordvest for Cairo. Byens navn stammer fra grundlæggeren Alexander den Store.

Side 30 Rude 1 Bådens navn er mest sandsynligt en henvisning til fabeldyret Fugl Føniks, der symbol på genfødsel. Føniks kommer af det græske phoinix, der betyder pupur (lilla).

Asterix henviser til Henrik Ibsens (1828-1906) skuespil Et Dukkehjem fra 1879. Stykket har en åben slutning, og derfor spørger man ofte Hvor gik Nora hen?, hvis man er i tvivl om hvordan noget ender.

Side 31
Rude 3 og 4
Lititbix citrer frit fra John Lennons (1940-1980) sang Imagine fra 1971 fra albummet af samme navn. Disse fraser er centrale for citatet: You may say I’m a dreamer, Imagine all the people living life in peace, Imagine there’s no countries, I hope some day you’ll join us and the world will be as one

 

Side 32 Rude 7 Ny vin på gamle amforaer er en omskrivning af talemåden Gammel vin på nye flasker, der betyder, at noget allerede velkendt ændres lidt og sælges som noget nyt.
Side 35 Rude 10 Frilanse er en fordanskning af det engelske freelance. En freelance er en selvstændig, der sælger sin arbejdskraft fra opgave til opgave.
Side 36 Rude 2 Pythia var den præstinde, der udlagde gudernes svar ved oraklerne i Delfi i antikkens Grækenland. Pythia kommer af det græske pithin, der betyder at rådne.

En tunika er en ærmløs heldragt, der blev båret af både mænd og kvinder i antikkens Rom. Navnet kommer af det latinske tunica, der betyder det grundlæggende tøj.

Adrenaline bruger to talemåder i hendes sætning: Skidt pyt! og Det kan jeg ikke tage på min kappe. Skidt pyt betyder, at man er ligeglad, mens det andet betyder, at man ikke vil tage ansvaret for en handling.

Side 36 Rude 4 Pikternes land var et område i det østlige og nordlige Skotland, hvor det keltiske folkeslag Pikterne boede i årene 200-850.
Side 36 Rude 5 Omne ignotum pro magnifico er latin for Alt ukendt ser storslået ud.
Side 37 Rude 3 Invasionen af Britannien er beskrevet i BRIT. Britannien var et område, der i dag består af England. Romerne gav dette navn til den sydlige del af Storbritannien.
Side 37 Rude 6 Nautae er flertal af nauta, der betyder sømand på latin.

Corvus betyder dirkete oversat fra latin en krage, men betegnelsen anvendes også om en landgangsbro eller en gribekrog.

Side 40
Rude 6
Ludwikamadeus hamrer løs på sin tromme, når omgivelserne går ham imod. Det kan være en reference til bogen Bliktrommen fra 1959 af Günther Grass (1927–2015). Bogen blev filmatiseret i 1979 af Volker Schlöndorff (1939-).
Side 40 Rude 9 Neptun er havets gud i den romerske mytologi. Neptun er bror til Jupiter og Pluto.
Side 43 Rude 5 Det er en kold tid er fra Kim Larsens (1945-2018) sang af samme navn fra 1978, hvor den var med på albummet Vogt dem for efterligninger.
Side 44 Rude 5 Sestertius var en romersk sølvmønt, og i flertal bliver det til sestertier. En legionær fik ca. 700 sestertier om året.
Side 44 Rude 6 Obelix anvender starten af spejderhilsenen Tjikkerlikker tjikkerlikker tjaw tjaw tjaw. Denne hilsen stammer fra bogen Tropsfører Krølles Top af Sigurd Strangen (1897-1971) og Vilhelm Bjerregaard (1900-1992).
Side 46
Rude 2
Derixdadrix har fået Vercingetorix’ hjelm, og i SKRK fik Majestix Vercingetorix’ skjold.
Side 46 Rude 4 Londinium blev grundlagt af romerne i 43 f.Kr. – måske blev byen grundlagt 7 år tidligere af civile. Navnet kan betyde noget i retning af bopladsen ved den brede flod. I dag kendes byen som London – hovedstad i England
Side 46
Rude 9
Det’ hammer hammer fedt er en sang af Jacob Haugaard fra 1996.
Side 47 Rude 3 Begonia Afrodite var elskovens gudinde i den græske mytologi. Hun blev født i havet og hun svarer til den romerske gudinde Venus.
Side 48 Rude 3 Dopamin er et signalstof i hjernen, der udløses under succes eller gode oplevelser. Der er en risiko for, at der opbygges afhængighed for at gentage handlingen, der udløste dopaminen.