XXXVII: Asterix i Støvlelandet (STØV)

Asterix 37.jpg Tegning: Didier Conrad
Tekst: Jean-Yves Ferri
Oversættelse: François-Eric Grodin
Originaltitel: Astérix et la Transitalique
Udgivet: 2017
Min udgave: 2017

Synopsis

Den romerske senator med ansvar for Romerrigets veje arrangere et transitaliensk hestevæddeløb for at få indtægter til at dække over, at han har brugt vejskatten til private orgier. Løbet går fra nord til syd, og den romerske vognstyrer Coronavirus er helt suveræn på alle etaper, indtil det bliver afsløret, at han får friske heste til hver ny etape. Cæsar overtager Coronavirus’ plads, men han bliver slået på selve målstregen af Obelix (og Idefix og Asterix).

Personer

Kronologisk_i_album Betydning, oprindelse eller kommentar
Rabundus
Viaservice på romerveje.

Rabundus stammer fra det nedertyske rabunten gaan, der betyder at strejfe om eller komme på afveje, og beslægtet er det højtyske in die Rapuse gehen, der betyder at noget går tabt. I dag er betydningen, at gå til bunds, dvs. at gå fallit.
Termocumulus
Romersk senator.

Termo kommer af det latinske terminus, der betyder grænse, men det er mere sandsynligt, at det henviser til det græske thermo, der betyder varmeCumulus betyder dynge på latin, og dermed er Termocumulus en varm dynge.
Lactus Bifidus
Romersk senator med ansvar for romervejene.

Lactus er en henvisning til lacte, der betyder mælk på latin. Bifidus er en bacterie, der i sit fulde navn hedder Bifidobacterium. Denne bakterie bruges i fermaterede mælkeprodukter som f.eks. yoghurt.
Mozzarella
Ægtefælle til Lactus Befidus.

Mozzarella er en italiensk ost baseret på bøffel- eller komælk. Ordet stammer fra det italienske mozzare, der betyder at skære af.
caesar Julius Cæsar
Født 100 f. Kr. og død 44 f. Kr. Romersk feltherre og statsmand. Undertvang Gallien 58-53, Britanien 55-54 og Germanien 55-53. Kæmpede i 57 mod Belgierne. Hovedkampene med Vercingetorix drejede sig om bopladserne Avaricum, Gergovia og Alesia. Blev dræbt med en dolk af sin yndling Marcus Junius Brutus.
senilix Senilix
Gallerbyens ældste beboer – omkring de 100 år.

Senilix henviser til det latinske senilis, der betyder oldingeagtig. Stammen af ordet er senex, der betyder gammel eller olding.
asterix Asterix
Helten i vor historie.

Fortolkningen af navnet kan komme af:

  1. Ordet Asterisk kommer af græsk og betyder stjernelignende eller stammer fra stjernerne.
  2. Asteriskos kommer af græsk og er et kritisk, sædvanligvis rødt tegn (*) med hvilket oldtidens filologer frikendet steder i et håndskrift for mistanke om uægthed eller upålidelighed eller også erklærede dem for særlig smukke og værd at lægge mærke til. Det modsatte tegn var Obeliskos (†). Nu anvendes symbolet (*) til at fremhæve steder eller henvise til en fodnote.
  3. Aster kommer af det latinske navn for stjerne og rix henviser til det latinske rex, der betyder konge.
 obelix Obelix
Asterix’ bedste ven.

Faldt i gryden med trylledrik og får ikke noget sidenhen undtagen i KLEO og [SØS]. Der er flere muligheder for fortolkninger navnet:

  1. En obelisk er et typografisk symbol (†), der oprindeligt blev anvendt til at markere noget var uægte eller værdiløst. Ordet kommer af det græske Obelos eller Obeliskos, og symbolet var det modsatte af Asteriskos (*). Nu anvendes symbolet til at markere en fodnote eller dødsdatoen for en person.
  2. På græsk lyder obelix som ovelias (ovelos), der er oldgræsk for det spyd gallerne brugte til at stege vildsvin over åben ild. Måske den bedste forklaring, når man tænker på Obelix’ madvaner.
  3. Obelisk er et stenmonument med fire sider og en pyramidetop, f.eks. som centrum af Place de la Concorde i Paris.
idefix Idefix
Obelix’ bedste ven.

Han bliver altid ked af det, når træer vælter.Navnet er en direkte oversættelse af det franske navn, og det betyder en fiks idé. Det franske navn blev valgt af læserne af Pilote i 60’erne.
Bioetix
Tandplejer.

Navnet er sammensat af bio og etik. Bio stammer fra det græske bios, der betyder liv, mens etik kommer af det græske etihikos, der er afledt af ethos, der betyder moral. Bioetik er et begreb, der indebærer en vision om det gode liv, som skal praktiseres i forholdet mellem alt levende.
Mukkebix
Brugtvognsforhandler.

En mukkebik er et gammelt køretøj oftest anvendt om en bil eller en motorcykel. Ordet stammer fra det tyske muckepicke, der betyder det samme. Ordet er et onomatopoietikon, der er et tydefterlignende ord, som f.eks. miav og muh.
Cylindra
Brugtvognssælger hos Mukkebix.

Cylindra henviser til cylinder, der er en geometrisk form med parallelle cirkelrunde endeflader, f.eks. en øldåse. Cylinder anvendes også om det område i en forbrændingsmotor, hvor stemplet bevæger sig i. Ordet stammer fra det græske kylindros, der betyder en valse.
majestix Majestix
Høvding for gallerbyen.

Kommer af det latinske majestas, der i antikkens Rom var betegnelsen for folkets og statens værdighed. Senere blev begrebet overført til en kejserlig person, og dermed fulgte, at selv ubetydelige fornærmelser mod denne person, ofte blev genstand for vilkårlig forfølgelse og streng straf.
miraculix Miraculix
Troldmanden/druiden i gallerbyen.

Han besidder den hemmelige opskrift på trylledrikken.Miraculix kommer af mirakel, hvilket betyder en overnaturlig hændelse, der måske kan forklares.
armamix Armamix
Gallerbyens smed.

Hænger ofte ud med Hørmetix med hvem han har et had/kærligheds forhold til. Armamix slår ofte Trubadurix i hovedet med forskellige remedier, for at få ham til at stoppe med at synge.På latin betyder arma enten våben, krig eller grejer.
senilix-fru Littenix
Senilix’ hustru.

Den danske oversætter Per Då havde et par hjælpere i årene på Gutenberghus, og den ene hed Litten.
godemine Godemine
Majestix’ ægtefælle.

Navnet er en del af talemåden “…. at holde gode miner til slet spil”.
trubadurix Trubadurix
Gallerbyens skjald, spillemand og sanger!

Ender i sidste rude i hvert album med at blive bundet og kneblet, så han ikke kan spolere festmiddagen med sang. Dette er dog ikke tilfældet i GGAL, VIKI, SKRK, OLYM, BYPL, GAVE, AMER, ØST, ROSE, HIML, PIKT og PAPY (indtil Asterix Fodnoter er færdig!). Troubadour var en middelalderlig digter fra sydfrankrig nærmere betegnet Provence. Ordet oprinder af trobador, der betyder “den der finder”.
hormetix Hørmetix
Gallerbyens fiskehandler.

Hørmetik er en dobbelthed mellem hørm, der betyder stank (og det henviser uden tvivl til de ikke altid friske fisk fra Hørmetix) samt til hermetik, der er en ældre betegnelse for hermetisk lukkede dåser med fiskekonserves (tak til Jens Erik Buur).
Remouladine
Hørmetix’ kone.

Navnet er en henvisning til remoulade, der er tilbehør til nogle typer af fisk. Remoulade laves af majonaise tilsat hakkede agurker, kapers mv. Ordet kommer af det franske remolata, og er sammensat af præfixen re, der betyder igen eller tilbage og det afledte ord moles, der betyder masse på latin.
Minimax
Britisk vognfører.

Minimax er en beslutningsregel i spilteorien, der statistisk minimerer tabet i et “worst case scenario”
Madmax
Britisk vognfører.

Navnet er en henvisning til hovedrollen i den australske dystopiske filmserie Mad Max, der foregår i en fremtid med bander, ørken og motoriserede køretøjer. Den første film i serien kom i 1979.
Isides
Lusitansk (kelter fra den Iberiske halvø) vognfører.

Navnet kan henvise til flere ting. Det kan være en navngivning af et element i et fossil beskrevet af William Martin i 1809. En helt anden betydning er {iSides}, der er en parameter i programmeringssproget Java til angivelse af antallet af sider i et polygon.
Esemes
Lusitansk (kelter fra den Iberiske halvø) vognfører.

Esemes betyder logik på tyrkisk. Logik kommer af det græske logos, der er grundbetydningen i den græske filosofi, hvor det kan oversættes til det rationelle princip.
Deherdesner
Vognfører fra Kush (afrikansk rige syd for Egypten).

Navnet er en sammentrækning af sætningen Det er her, det sner. Sætningen er af nyere dato, og det betyder, at der foregår noget spændende eller vigtigt. Udtrykket blev kendt i den danske ungdomsfilm Mig og Charlie fra 1978.
Mahoniphiner
Vognfører fra Kush (afrikansk rige syd for Egypten).

Navnet er en sammentrækning af mahogni og finer. Mahogni er en betegnelse for mørkt og hårdt tropisk træ, f.eks. Swietenia. Mahogni anvendes ofte til møbler og instrumenter. Finer er en tynd plade af fint træ, der limes oven på en billigere træsort.
Bacillus
Romersk vognfører.

Bacillus er en form for element i en bakterie. Ordet kommer fra latin, hvor det betyder lille stav. På dansk anvender vi ordet bacille om et smitstof fra en person, der lider af en smitsom sygdom.
Testus Sterone alias Coronavirus
Romersk/Siciliansk vognfører med tilnavnet “Den maskerede Auriga”.

Vognførerens navn er en deling af testosteron, der er det mandlige kønshormon. Ordene stammer fra de latinske ord testis (testikler) og sterol (steroider). Steroider er et carbonskelet med fire sammenhængende ringe.

Coronavirus er en virus, der formentlig er årsag til den almindelige forkølelse. Corona betyder krone på latin, og virus betyder på latin slim eller gift.

rodskaeg Rødskæg
Piraternes kaptajn.

Rødskæg er en henvisning til serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon.
baba Baba
Piraternes udkigspost.

Baba er en direkte henvisning til hans pandant i serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon.
Dolcevita
Romerinde.

Dolcevita er en sammentrækning af dolce, der betyder smuk på italiensk og vita, der betyder liv på italiensk. Begrebet blev kendt i 1960, da den italienske instruktør Federico Fillini (1920-1993) udgav filmen La Dolce Vita med Anita Ekberg (1931-2015) og Marcello Mastroianni (1924-1996).
Hellefix
Gallisk vognstyrer.

En hellefisk er en fladfisk, der lever i den nordlige del af Atlanterhavet. Hellefisken bliver normalt 120 cm. og vejer 45 kg.
Yantelov
Sarmatisk vognstyrer.

Navnet henviser til jantelov, der er et begreb skabt af den danske forfatter Aksel Sandemose (1899-1965) i romanen En flygtning krydser sit spor fra 1933. Janteloven siger, at man ikke må bryde med sin arv og stikke ud, og Jante var den landsby, hvor hovedpersonen levede.
Wåge Pellesøn
Kimbersk vognstyrer.

Wåge er et navn, der betyder den sidste. En våge er en åbning i et isdækket område på f.eks. en sø. Våge kommer af den tyske wake, der betyder fugtig eller våd. Pellesøn er blot Pelles søn.
Tage Fugsøn
Kimbersk vognstyrer.

Tage er et fornavn, der betyder udholdende. Fug eller fuge er udfyldning af en åbning med f.eks. mørtel. Fuge kommer af det tyske fugen.
Erasmus
Umbrier.

Navnet henviser til Erasmus Montanus, der var en karakter i en komedie fra 1723 af samme navn. Stykket var skrevet af den norsk-danske forfatter Ludvig Holberg (1684-1754), og det handler om bondesønnen Rasmus, der har været i Købehavn for at studere, og vender hjem som arrogant og bedrevidende – og han har i samme anledning skiftet navn til Erasmus. I 2007 oprettede EU et uddannelsesprogram kaldet ERASMUS (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students).
Reflus
Legionær i Cæsars tjeneste.

Navnet kan henvise til Reflux, der betyder tilbageløb af f.eks. tidevand.
Viskagilos
Rapporter for Morgenavisen Spartaposten.

Navnet er en sammentrækning af Vi ska’ gi’ los, som betyder, at man skal slippe sine hæmninger.
Vivajuventus
Rapporter for Liguriens Folkeblad.

Navnet er en sammentrækning af Viva Juventus, der betyder Leve Juventus på italiensk. Juventus er en fodboldklub i Italien, der spiller i serie A, og klubben har vundet 32 mesterskaber.
Petifur
Rapporter for Kort og Gother.

En petit four er en lille kage, der serveres i mundrette bidder. Navnet betyder lille ovn på fransk.
Cresus Lupus
Garum producent.

Cresus henviser til den græske kong Krøsus (595 f.Kr.-547 f.Kr.), og han var meget velhavende og menes at have præget de første mønter af standardiseret renhed. Lupus er det latinske navn for ulv. Samtidig er lupus også en kronisk gigtsygdom, der danner betændelse i bindevævet.

 Steder

Kronologisk Betydning eller kommentar
Gallien Kommer af det latinske Gallia. Landet omfattede det nuværende Frankrig, Belgien, det vestlige Schweiz, dele af Holland og Tyskland vest for Rhinen.
Lutetia Parisiorum Det oprindelige latinske navn for Paris. Lutetia stammer formentlig fra asien og betyder mudder, der skulle hentyde til marsken, der oprindeligt lå langs floden Seine.
Provincia Romana Kommer fra latin og betød oprindeligt den virkekreds, som tildeltes de romerske embedsmænd. Senere blev betegnelsen om bestyrelsen af en erobret landsdel og gik derved over til at betegne landsdelen selv. I nyere tid anvendes provins som modsætningen til hovedstaden.
Aqvitania Kommer af det latinske Aquitania, der var den romerske navn for den del af Frankrig, der befandt sig syd for floden Garonne mellem Bordeaux og Toulouse og nord for Pyrenæerne.
Armorica Det romerske navn for det område, der i dag betegnes som Bretagne. Vores gallerby ligger i dette område lidt nord for byen Brest, der dog først bliver grundlagt i 300-tallet.
Akvarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Akvarium kommer af det latinske aquarius, der betyder vandholdig. Anvendes i dag om kummer til fisk eller en bygning, der rummer akvarier, f.eks. Danmark Akvarium.
Solarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. En havsnegl, der hører hjemme i de varme have specielt omkring Kina. Der er næppe her tænkt på det nyere ord for en kunstig sol.
Terrarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Terrarium er afledt af det latinske terra, der betyder land samt en analogi til akvarium. Et terrarium anvendes om en glaskasse til typisk krybdyr.
Perikum En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Kommer af det græske hypereikon, der er en lyngart fra slægten hypericum.
Gallia Belgica Det romerske navn for det område, der i dag omfatter det sydlige Holland, Belgien, det nordøstlige Frankrig og det vestlige Tyskland.
Rom Hovedstaden i romerriget. Navnets oprindelse er ukendt.
Darioritum Det oprindelige navn for Vannes, der er en markeds- og fiskerby på den franske vestkyst syd for galleryen. Julius Cæsar fordrev de oprindelige keltere, der blev kaldt Ventierne, i 56 f.Kr. og grundlage byen Darioritum. Omkring år 500 fik byen sit nuværende navn, og der bor godt 50.000 personer i dag.
Venexia Venexia er en gammel stavemåde for den berømte nordøstlige Italienske by Venedig. Byen blev grundlagt omkring år 500, og den er kendt for, at alle husene er bygget på træpæle i lagunen, og der er kanaler i stedet for veje. Det var det indo-europæsike folk venetere, der grundlage området.
Modicia Det oprindelige navn for byen Monza, der i dag er kendt som en motorsportsby med det italienske Formel 1 grand prix som toppen. Monza ligger i det nordlige Italien tæt på Milano, og byen har ca. 120.000 indbyggere.
Parma Byen er formentlig grundlagt af Etruskerne omkring 5-600 f.Kr. Navnet betyder Rundt skjold. Byen ligger syd for Milano i det nordlige Italien, og der bor omkring 200.000 indbyggere i dag.
Pisae Pisa er en havneby i det nordvestlige Italien. Oprindelsen af navnet er ukendt, og Etruskerne valgte at kalde byen Pisae allerede i 500 f.Kr.
Florentia 200 f.Kr. grundlagde Etruskerne byen Faesulae. Efter byen blev ødelagt i 80 f.Kr. genopbyggede Julius Cæsar den i 59 f.Kr. under navnet Fluentia, der senere blev ændre til Florentia (blomstring). Byen ligger i det nordlige Italien, og der bor knap 400.000 personer i dag.
Sena Julia Byen blev grundlagt af Etruskerne mellem 900 og 400 f.Kr., og byen blev kaldt Saina efter den lokale stamme. Byen ligger i det nordlige Italien, og der bor i dag godt 50.000 indbyggere. Navnet er blevet justeret til Siena.
Tibur Tibur blev grundlagt af Etruskerne omkring 500 f.Kr., og i 361 f.Kr. blev byen allieret med gallerne. Romerne erobrede byen i 90 f.Kr., og byens navn ændrede sig til Tiburi, derefter til Tibori til Tiboli og endelig til Tivoli. Byen er i dag en del af Lazio, og den ligger 30 km. fra Rom. Der er ca. 50.000 indbyggere i dag.
Neapolis Navnet betyder Den ny by, og de første græske beboelser stammer tilbage fra 2.000 f.Kr. Romerne indgik alliancer med grækerne, og de stod sammen mod Karthago og i løbet af de Puniske krige holdt byen stand mod general Hannibal. Byen hedder i dag Napoli og ligger syd for Rom, der bor lige under 1 mio. mennesker i dag.
Visuvius Mons Vesuv er en vulkan, der ligger tæt ved byen Napoli. Det er uklart hvordan navnet er opstået, dog betyder mons bjerg på latin. Byen ved foden af vulkanen blev ramt af et udbrud i 79 f.Kr., og bygningerne fra den tid kan ses i dag.

Kommentarer

Side_Rude Kommentar
Side 4, Rude 1 Garum Lupus er sovsesponsor, og navnet betyder Ulvens sovs, da garum er sovs og lupus er ulv på latin.
Side 4, Rude 1 Romervej VII løber i dag mellem Milano og Genova, men som det ses på skiltet, fører alle veje til Rom. Det er et gammel ordsprog, der stammer tilbage fra 1400-tallet eller tidligere. På den tid var det mere eller mindre korrekt, da alle emperiets veje gik til eller fra Rom. I dag betyder det, at der er flere løsninger på det samme problem
Side 4, Rude 5 SPQR står for Senatus Populusque Romanus på latin, og det betyder Senatet og det romerske folk. Forkortelsen blev brugt overalt i det gamle Rom, og det kan stadig ses den dag i dag f.eks. på kloakdæksler i Rom. En nyere italiensk fortolkning er Sono pazzi questi Romani, der betyder De er skøre, de romere..
Side 6, Rude 1 Tiramisus henviser til tiramisu, der er en italiensk dessertkage. Kagen stammer fra 1960’erne i Veneto-regionen. Ordet er en sammentrækning af sætningen Tira mi sù, der betyder Træk mig op.
Side 6, Rude 8 Cyrenaika eller Kyrenaika var et område i nordafrika vest for Egypten, primært beboet af græske kolonister fra omkring 1000 f.Kr. Der var forskellige herskere gennem tiderne, og i 1949 proklamerede Idris as-Senussi et emirat, og i 1951 blev han udråbt som konge. I 1969 blev emiratet annektere af Libyen, og det er i dag et protektorat.
Side 7, Rude 2 På skiltet bag Senilix’ taleboble skal der stå Franske oste, men der er står i korsikaner i boden – og vi ved jo fra KORS, at det er et meget stolt folkefærd, der helt sikkert ikke ville stå i en fransk bod.
Side 7, Rude 6 Auriga var en romersk slave, der var chauffør for en rig romer. Han kørte i en hestevogn forspændt to heste, og en tilsvarende vogn kunne også anvendes til væddeløb.
Side 8, Rude 2 IXXCIX betyder, at bogen (tavlen) koster 9,99 sestertier. Sestertius var en romersk sølvmønt, og i flertal bliver det til sestertier. En legionær fik ca. 700 sestertier om året.

Jeg er ikke klar over, hvorfor der står i 680 (DCLXXX) nedenunder – hjælp ønskes.

Side 8, Rude 8 Cylindra overdriver lidt, da det gamle ordsprog kun taler om syv vilde heste. En blå vogn var en blåmalet vogn som sindssyge personer blev transporteret i.
Side 9, Rude 2 Belenos er den keltiske lysgud samt gud for sol og varme. Varmen associeres med det at hele, dvs. lægeprocessen. Hans partner var Belisama.
Side 9, Rude 9 Condate opstår før Kristi fødsel og skiftede under det romerske styre navn fra Condate til Condate Riedonum. Condate blev grundlagt hvor floderne Vilaine og Rance løber sammen, og navnet betyder da også sammenløb. Efter Vercingetorix overgav sig til Julius Cæsar blev byen annekteret af Romerne. Byen ændrede senere navn til Rennes, og det er hovedbyen i Bretagne. Rennes ligger lidt syd for vores gallerby.
Side 10 Dagens mester i fiskesovs er en omskrivning af Dagens mand i skysovs, der er en person som hyldes pga. af en særlig bedrift.

Der køres hvert år et åbent klassisk billøb i Italien kaldet Mille Migla. Ruten er en rundstrækning over fire dage med start og mål i Brescia og vendepunkt i Rom. Løbet blev først kørt i 1927, og det stoppede i 1957 efter en ulykke. I 1977 blev løbet genoptaget, og der må kun deltage biltyper, der har deltaget i de originale løb.

Side 11, Rude 2 Pimpsten er en vulkansk stenart. Stenen opstår som lavaskum, der er så let, at den kan flyde på vand.
Side 11, Rude 5 Når noget er skrevet mellem linjerne betyder det, at det bliver sagt indirekte. Obelix hentyder til, at der er blevet læst mellem håndens linjer.
Side 12, Rude 1 Cæsar blev oprindeligt slået af Vercingetorix i Gergovia, der er en gallisk by syd for Clermont-Ferrand i det centrale Frankrig. Gergovia var placeret på en vanskelig tilgængelig høj, der i dag kaldes Mont Gergoie. Vercingetorix forsvarede byen mod romerne i 52 f. Kr.
Side 13, Rude 1 Colonia Copia Claudia Augusta Lugdunum hedder i dag Lyon og er placeret i det sydøstlige Frankrig. Byen var en vigtig romersk by, der blev grundlagt 43 f.Kr. af Lucius Munatius Plancus. Byen var hovedstad i den romerske provins Gallia Lugdunensis. De romerske kejsere Claudius og Caracalla er født i byen. Byen er opkaldt efter solguden Lugh.
Side 13, Rude 3 Teutates (eller Toutatis) var en af de gamle keltiske guder. Navnet betyder “stammens far”, og han var gud for krig, vækst og rigdom. Teutates blev også tilbedt af gallerne.
Side 14, Rude 1 Kolportør kommer af det franske colporteur, der er en person, der viderebringer sladder eller rygter. Ordet anvendes også om en person, der sælger skrifter ved at gå dør-til-dør.
Side 14, Rude 6 Medicus er det latinske ord for læge.
Side 14, Rude 8 Lusitanere kommer fra Lusitania, der var en romersk provins – omtrent det nuværende Portugal.
Side 15, Rude 1 Kush var et kongerige syd for Ægypten omtrent hvor Republikken Sudan ligger i dag. Kush blev etableret efter bronzealderen omkring 1200 f.Kr. Kush blev presset sydpå, og efter en række krige med bl.a. romerne blev riget opløst omkring 600.
Side 15, Rude 3 MCDLXII er 1462 med latinske tal.
Side 15, Rude 4 Ligurere kom fra en romersk provins i det nordvestlige hjørne af Italien i området omkring Genova.

Etruskere var et folkeslag, der levede i mellemitalien før romerne fik herredømmet. Det siges, at det var etruskerne, der startede grundlæggelsen af Rom.

Calabriere kommer fra den romerske (og italienske) provins Calabrien, der er den sydligste provins, dvs. “tåen” i Italien. De første byer blev grundlagt 3500 f.Kr.

Side 19, Rude 1 Voluptat er afledt af volup, der betyder fornøjelse på latin. Vestibulum er det lukkede område forrest i et hus. Den sammensatte betydning er weekend.
Side 20, Rude 1 Udtrykket ikke tabt bag en vogn betyder ikke rådvild. Udtrykket stammer formentlig fra det faktum, at hvis man sidder bagerst på en ladvogn og falder bagover ned på vejen, så er man tabt bag en vogn – ligesom Idefix i situationen.
Side 21, Rude 7 Hvis denne milepæl står rigtigt placeret, peger pilen mod Oderzo, der ligger lidt nord for Venedig. De romerske milepæle blev opsat overalt i romerriget, og de viste altid hvor langt der var til Forum Romanum i Rom. Denne milepæl kan imidlertid indikere, at Asterix, Obelix (og Idefix) er 21 romerske mil fra Oderzo svarende til ca. 32 km. Med mindre milepælen er blevet flyttet…
Side 22, Rude 6 En vade er et stykke jord, der er oversvømmet ved flod og tørt ved ebbe. Et eksempel er vadehavet ved det sydlige Jyllands vestkyst.

Odin er den nordiske gud for krigslykke. Odin er far til Thor.

Side 23, Rude 1 Sarmatere kom fra et område, der i dag er en del af Iran. Sarmaterne var et stamme- og rytterfolk, og det siges, at de var lyse og nordiske i deres udseende.
Side 23, Rude 9 Jeg kan ikke finde en reference til stolene – hjælp ønskes.
Side 23, Rude 10 Mediolanum er det oprindelige navn på byen Milano i det nordlige Italien. Byen blev grundlagt i 600 f.Kr. af kelterne. 185 sydøst for Milano ligger byen Maranello, der er hjemsted for Farrari.
Side 23, Rude 11 Brog var oldtidsbukser med kropsnær pasform, der blev brugt i jernalderen.
Side 24, Rude 5 Umbrere kommer fra den romerske provins Umbrien, der ligger centralt i Italien lige nord for Rom. Umbrene bosatte sig i området ca. 600 f.Kr.

Oskere var et mellemitaliensk folkeslag omkring Pompeji syd for Rom. Oskerne optræder første gang omkring 500 f.Kr.

Messapere var det oprindelige folkeslag i Apulien. Messaperne kom fra Grækenland omkring 1500 f.Kr., og de var i området frem til 267 f.Kr., hvor romerne erobrede området for at få adgang til det østlige Middelhav. Området ligger i den sydøstlige del af Italien, dvs. i “hælen”.

Side 27, Rude 4 Firenze er berømt for deres mange statuer, og statuen Obelix løfter er en af mange, der forestiller Herkules og løven. Langt de fleste statuer i Firenze er fra 1500-tallet.
Side 28, Rude 5 Kvinden i vinduet er Mona Lisa (1479-1542), der blev gift med Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo (1465-1542) i 1495 og flyttede til hans gård, som ligger mellem Firenze og Sienna. Han fik Leonardo da Vinci (1452-1519) til at male hendes portræt omkring 1503. Billedet hænger i dag på Louvre i Paris.
Side 28, Rude 9 Vores venner befinder sig midt i Toscana, der er et af Italiens mest kendte og velestimerede vinområder, og der findes mange forskellige klassifikationer af vine.
Side 29, Rude 1 Obelix kan henvise til 7-dags adventisten Samuele Bacchiocchi (1938-2008) der skrev mange bøger om teologiske forhold, bl.a. bogen Wine in the Bible.
Side 29, Rude 4 Jorden omkring Siena er rød, da den indeholder meget jern. i 1760 blev Siena optaget som farve i England.
Side 30, Rude 1 og 2 Den muslingeformede plads Piazza del Campo udgør centeret i Siena. Pladsen blev anlagt i 1200-tallet, og de ni brolagte felter blev lavet i 1349. De små snoede gader udgår fra denne plads.
Side 30, Rude 3 Palio di Sienna er ganske rigtigt et hestevæddeløb, der finder sted rundt om pladsen, hvor der til lejligheden er strøet sand. De forskellige bydele skiftes til at deltage med hver en hest.
Side 32, Rude 5 Atrium er modtagelsesrummet i et romersk hus – oftest er det en delvist overdækket forgård.

Vestibulum er forpladsen foran indgangsdøren til et romersk hus.

Side 33, Rude 2 Latium er den region, hvor Rom ligger. Området blev først beboet af latinerne, heraf navnet Latium.

Tivoli er romernes navn for den antikke by Tibur, der ligger lidt uden for Rom. Kejser Hadrian (76-138) byggede et stort villaanlæg kaldet Villa Adrianna. I 1500-tallet blev Villa d’Este opført på dette sted.

Side 34, Rude 2 Mars var krigsguden i den romerske mytologi samt den romerske nations og de romerske hæres forkæmper. Han er far til Romulus og Remus, der grundlagde Rom.
Side 37, Rude 5 Kimbrerne hævdes at komme fra Danmark eller Nordtyskland, og de havde i flere omgange sammenstød med romerne, første gang omkring 110 f.Kr. Kimbrerne blev dog besejret i 101 f.Kr. i slaget ved Vercellae.

At stå med fletningerne i postkassen er en vending der betyder, at man er magtesløs. Oprindelsen er uklar, men det har måske noget at gøre med, at når først noget er kommet ind i postkassen, kan det ikke komme ud igen.

Side 38, Rude 2 Persona grata er det latinske udtryk for en person, der er godkendt eller betroet. Grata betyder velkommen på latin.

De facto betyder i virkeligheden eller i praksis på latin.

Side 39, Rude 7 Capri var en ferieø for det bedre borgerskab ud for kysten ved Napoli. Kejser Tiberius (42 f.Kr. – 37) bosatte sig på øen i 27 og byggede en række villaer.
Side 39, Rude 8 Auri sacra fames betyder Den usalige hunger efter guld. Denne vending betyder, at kærligheden til penge er roden til alt ondt og stammer fra en passage i Det Nye Testamente, første Timotheusbrev, kapitel 6, vers 10.

Quod betyder hvem på latin.

Side 40, Rude 9 Sine curis betyder uden bekymringer på latin.
Side 41, Rude 1 Pinsae er en særlig form for pizza, hvor dejen hæver i 3-4 døgn og derved begynder at fermentere og giver en lidt bitter smag.
Side 41, Rude 3 Tomater stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Den kom til Europa efter Spaniernes opdagelse af Amerika i 1492.
Side 41, Rude 4 Campanien er en region i det sydlige Italien omkring Napoli.
Side 45, Rude 6 Pompeijs var en by ved foden af vulkanen Vesuv, hvis sidste store udbrud var den 24. august 79 e.Kr. Udbruddet varede to dage, og bagefter var byen begravet under et 4-5 meter lag af aske og pimpsten. Denne blanding sammen med vand gjorde, at byen og de indbyggere, der ikke var flygtet blev bevaret for eftertiden i en slags cementkapsel. Byen er nu udgravet, og den er kommet på Unescos verdenskulturarv.