XXXIII: Da himlen faldt ned om ørerne! (HIML)

33-HIML-forside Tegning: Albert Uderzo
Tekst: Albert Uderzo
Oversættelse: Per Då
Originaltitel: Le ciel lui tombe sur la tête
Udgivet: 2005
Min udgave: 2005

Synopsis

Et besynderligt fænomen har lagt sig over landsbyen, hvor alle på nær Asterix, Obelix og Miraculix er forstenede. Årsagen er, at rumvæsnet Toon fra Tadsilweny har glemt at cutte det magnetiske antikollisionsfelt. Toon er kommet for at advare gallerbyen mod Nagmaerne, der kommer for at stjæle trylledrikken. Asterix og vennerne bliver fanget i en intergalaktisk kamp, hvor de skal sikre trylledrikken og gallerbyens overlevelse.

Personer

Kronologisk_i_album Betydning, oprindelse eller kommentar
obelix Obelix
Asterix’ bedste ven.

Faldt i gryden med trylledrik og får ikke noget sidenhen undtagen i KLEO og [SØS]. Der er flere muligheder for fortolkninger navnet:

  1. En obelisk er et typografisk symbol (†), der oprindeligt blev anvendt til at markere noget var uægte eller værdiløst. Ordet kommer af det græske Obelos eller Obeliskos, og symbolet var det modsatte af Asteriskos (*). Nu anvendes symbolet til at markere en fodnote eller dødsdatoen for en person.
  2. På græsk lyder obelix som ovelias (ovelos), der er oldgræsk for det spyd gallerne brugte til at stege vildsvin over åben ild. Måske den bedste forklaring, når man tænker på Obelix’ madvaner.
  3. Obelisk er et stenmonument med fire sider og en pyramidetop, f.eks. som centrum af Place de la Concorde i Paris.
idefix Idefix
Obelix’ bedste ven. Han bliver altid ked af det, når træer vælter.

Navnet er en direkte oversættelse af det franske navn, og det betyder en fiks idé. Det franske navn blev valgt af læserne af Pilote i 60’erne.
asterix Asterix
Helten i vor historie.

Fortolkningen af navnet kan komme af:

  1. Ordet Asterisk kommer af græsk og betyder stjernelignende eller stammer fra stjernerne.
  2. Asteriskos kommer af græsk og er et kritisk, sædvanligvis rødt tegn (*) med hvilket oldtidens filologer frikendet steder i et håndskrift for mistanke om uægthed eller upålidelighed eller også erklærede dem for særlig smukke og værd at lægge mærke til. Det modsatte tegn var Obeliskos (†). Nu anvendes symbolet (*) til at fremhæve steder eller henvise til en fodnote.
  3. Aster kommer af det latinske navn for stjerne og rix henviser til det latinske rex, der betyder konge.
armamix Armamix
Gallerbyens smed.

Hænger ofte ud med Hørmetix med hvem han har et had/kærligheds forhold til. Armamix slår ofte Trubadurix i hovedet med forskellige remedier, for at få ham til at stoppe med at synge.På latin betyder arma enten våben, krig eller grejer.
hormetix Hørmetix
Gallerbyens fiskehandler.

Hørmetik er en dobbelthed mellem hørm, der betyder stank (og det henviser uden tvivl til de ikke altid friske fisk fra Hørmetix) samt til hermetik, der er en ældre betegnelse for hermetisk lukkede dåser med fiskekonserves (tak til Jens Erik Buur).
godemine Godemine
Majestix’ ægtefælle.

Navnet er en del af talemåden “…. at holde gode miner til slet spil”.
majestix Majestix
Høvding for gallerbyen.

Kommer af det latinske majestas, der i antikkens Rom var betegnelsen for folkets og statens værdighed. Senere blev begrebet overført til en kejserlig person, og dermed fulgte, at selv ubetydelige fornærmelser mod denne person, ofte blev genstand for vilkårlig forfølgelse og streng straf.
gyldenrostix Gyldenrøstix
Uovervindelig hane.

Hanens navn er en gylden røst. Vendingen bruges i N. F. S. Grundtvigs (1783-1872) pinsevise.
miraculix Miraculix
Troldmanden/druiden i gallerbyen.

Han besidder den hemmelige opskrift på trylledrikken.Miraculix kommer af mirakel, hvilket betyder en overnaturlig hændelse, der måske kan forklares.
trubadurix Trubadurix
Gallerbyens skjald, spillemand og sanger!

Ender i sidste rude i hvert album med at blive bundet og kneblet, så han ikke kan spolere festmiddagen med sang. Dette er dog ikke tilfældet i GGAL, VIKI, SKRK, OLYM, BYPL, GAVE, AMER, ØST, ROSE, HIML, PIKT og PAPY (indtil Asterix Fodnoter er færdig!). Troubadour var en middelalderlig digter fra sydfrankrig nærmere betegnet Provence. Ordet oprinder af trobador, der betyder “den der finder”.
senilix Senilix
Gallerbyens ældste beboer – omkring de 100 år.

Senilix henviser til det latinske senilis, der betyder oldingeagtig. Stammen af ordet er senex, der betyder gammel eller olding.
toon Toon
Rumvæsen fra Tadsylwiner.

Toon er en forkortelse for cartoon, der er det engelske ord for tegneserie eller tegnefilm.
superklon Superklon
Sherifklon fra Tadsylwiner.

Superklon er en karikatur af Superman, og ydermere er hans ansigt en karikatur af Arnold Schwarzenegger.
remouladine Remouladine
Hørmetix’ kone.

Navnet er en henvisning til remoulade, der er tilbehør til nogle typer af fisk. Remoulade laves af majonaise tilsat hakkede agurker, kapers mv. Ordet kommer af det franske remolata, og er sammensat af præfixen re, der betyder igen eller tilbage og det afledte ord moles, der betyder masse på latin.
senilix-fru Littenix
Senilix’ hustru.

Den danske oversætter Per Då havde et par hjælpere i årene på Gutenberghus, og den ene hed Litten.
avantipopulus Avantipopulus
Centurion i Perikum.

Avanti er italiensk og betyder fremad eller foran. Populus betyder folkelig eller demokratisk.
baba Baba
Piraternes udkigspost.

Baba er en direkte henvisning til hans pandant i serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon.
rodskaeg Rødskæg
Piraternes kaptajn.

Rødskæg er en henvisning til serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon.
treben Treben
Piraternes lyriske styrmand.

Treben har sit navn, da han jo går med stok. Lige som sit forbillede Tripod i serien “Barbe Rouge” af Victor Hubinon taler Treben flydende latin.

Steder

Kronologisk Betydning eller kommentar
Gallien Kommer af det latinske Gallia. Landet omfattede det nuværende Frankrig, Belgien, det vestlige Schweiz, dele af Holland og Tyskland vest for Rhinen.
Lutetia Parisiorum Det oprindelige latinske navn for Paris. Lutetia stammer formentlig fra asien og betyder mudder, der skulle hentyde til marsken, der oprindeligt lå langs floden Seine.
Provincia Kommer fra latin og betød oprindeligt den virkekreds, som tildeltes de romerske embedsmænd. Senere blev betegnelsen om bestyrelsen af en erobret landsdel og gik derved over til at betegne landsdelen selv. I nyere tid anvendes provins som modsætningen til hovedstaden.
Akvitania Kommer af det latinske Aquitania, der var den romerske navn for den del af Frankrig, der befandt sig syd for floden Garonne mellem Bordeaux og Toulouse og nord for Pyrenæerne.
Akvarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Akvarium kommer af det latinske aquarius, der betyder vandholdig. Anvendes i dag om kummer til fisk eller en bygning, der rummer akvarier, f.eks. Danmark Akvarium.
Solarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. En havsnegl, der hører hjemme i de varme have specielt omkring Kina. Der er næppe her tænkt på det nyere ord for en kunstig sol.
Terrarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Terrarium er afledt af det latinske terra, der betyder land samt en analogi til akvarium. Et terrarium anvendes om en glaskasse til typisk krybdyr.
Perikum En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Kommer af det græske hypereikon, der er en lyngart fra slægten hypericum.
Gallia Belgica Det romerske navn for det område, der i dag omfatter det sydlige Holland, Belgien, det nordøstlige Frankrig og det vestlige Tyskland.

Kommentarer

Side_Rude Kommentar
Side 5
Rude 9
Teutates (eller Toutatis) var en af de gamle keltiske guder. Navnet betyder “stammens far”, og han var gud for krig, vækst og rigdom. Teutates blev også tilbedt af gallerne.
Side 6
Rude 9
Intrikat kommer af det latinske intricatus, hvilket betyder indviklet, vanskelig og delikat.
Side 9
Rude 5
Tadsylwine er et anagram for Walt Disney (1901-1966) – skaberen af Mickey Mouse og Anders And samt en lang række animerede film som f.eks. Snehvide, Bambi og Askepot.
Side 9
Rude 8
Lille Viol referer til en sky person, men på engelsk er Shrinking Violet en figur i DC’s univers (Detective Comics). Shrinking Violet kommer fra planeten Imsk, og historien foregår i det 30. og 31. århunderede. Hendes særlige egenskab er, at hun kan skrumpe i størrelse. Som kuriosum kan det nævnes, at historierne er skrevet af Jerry Siegel (1914-1966), der var medforfatter på Superman.
Side 10
Rude 3
Antigravitation er en hypotetisk fysisk kraft, som er meget udbredt i science-fiction genren.
Side 11
Rude 4
Reklonen som enten edderkop eller flagermus henviser til Spiderman og Batman. Spiderman kommer fra Marvel Comics, og han optrådte første gang i 1962. Han blev opfundet af Stan Lee (1922-)og tegnet af bl.a. Jack Kirby (1917-1994). Batman kommer fra DC Comics, og han optrådte første gang i 1939. Han blev skabt af tegner Bob Kane (1915-1988) og forfatter Bill Finger (1914-1974).
Side 12
Rude 6
Høvede kommer fra det tyske haupt. Egentlig blev det brugt om hoved, men betydningen gik over individ til stykker kvæg.
Side 13
Rude 6
Det’ hammer hammer fedt er en sang af Jacob Haugaard fra 1996.
Side 14
Rude 1
Marodører kommer af det franske maraudeur, der betyder at plyndre. Maraudeur er afledt af maraud, der betyder slyngel. En marodør er en soldat, der er desserteret og lever af plyndring.

Anarkist kommer af det græske anarkhia, der er afledt af anarkhos, der betyder uden overhoved. En anarkist er tilhænger af en styreform, der ikke har en regering, dvs. der er forvirring og kaos.
Side 14
Rude 2
Belenos var den keltiske lysgud samt gud for sol og varme. Varmen associeres med det at hele, dvs. lægeprocessen. Hans partner var Belisama.
Side 16
Rude 2
Toon fortæller, at han kommer fra en galakse, der består af et halvt hundrede stjerner. Dette er en henvisning til det amerikanske flag, hvor de 50 stjerner repræsenterer de 50 stater.
Side 16
Rude 4
Nagma er et anagram for Manga. Manga er det japanske ord for tegneserie. Manga betyder noget i retning af fri skitse.

Det vise råd i galaksen kan henvise til De Forenede Nationer.
Side 17
Rude 7
Tuguriolum kommer af tugurium, der betyder et skur eller en hytte på latin.
Side 20
Rude 1
Planeten Gmana et endnu et anagram for Manga.
Side 20
Rude 3
Hubs er et anagram for Bush, der henviser til den daværende præsident for USA George W. Bush (1946-).
Side 20
Rude 6
Toon tilbyder Asterix en hot dog, der bl.a. er associeret med Amerika. Oprindelig menes den indpakkede pølse at stamme fra Østrig eller Tyskland, men ordet dog har været synonym med pølse siden 1800-tallet.
Side 21
Rude 5
Akoaotaki er lederen af Nagmaerne. Akoaotaki er et anagram for Takao Aoki, der er en japansk tegner, hvis mest kendte arbejde er manga-serien om Bayblades.
Side 23
Rude 1
Bjergsom er en, der er god til at skrabe til sig.
Side 25
Rude 9
Gældera er en fordanskning af den franske Goeldea, der udtales Gueule de rat, der på fransk betyder rottefjæs. Samtidig kan det også lyde som Goldorak, der var den franske titel på den japanske tegnefilm UFO Robot Grendizer, der var populær i Frankrig i slutningen af 1970’erne.

Gælderaerne har Mickey Mouse hoveder og ører, og de er en hentydning til, at de forskellige animatorer låner fra hinandens kulturer.
Side 27
Rude 3
Stor ståhej for ingenting er et skuespil af William Shakespeare (1564-1616).
Side 30
Rude 7
Miraculix taler om at flytte bjerge, og der er adskellige henvisninger bl.a. i Biblen til dette. I Matthæusevangeliet taler Jesus om, at disciplenes tro kan flytte bjerge, og i det første Koritherbrev tales der også om, at troen flytter bjerge.
Side 36
Rude 4
Filmen Le Corniaud er en fransk-italiensk gangster parodi fra 1965, hvor hovedpersonen skal køre en vens bil fra Napoli til Bordeaux, men bilen er fyldt med stjålne penge, juveler og narkotika. Jeg har ikke set filmen, så jeg er ikke klar over henvisningen. Hjælp ønskes.
Side 37
Rude 2
Genevekonventionen er egentlig fire konventioner, der angiver almene gældende retningslinjer for krigsførende nationer. Konventionerne indholder beskrivelser af forholdene for syge og sårede, behandlingen af krigsfanger og beskyttelse af civilbefolkningen i krigstid.

Nihil conveniens decretis eius er latin, og det betyder noget i retning af Intet stemmer med hans egne påstande. Citater stammer fra Ciceros (106-43 f.Kr.) værk De Finibus Bonorum et Malorum.

Piratflaget Jolly Roger stammer i sit nuværende design fra starten af 1700-tallet. Tidligere var flaget rødt eller grønt, men ofte brugte piraterne ingen flag eller flag med andre farver, for at narre de skibe, de skulle borde.

Side 37
Rude 6
En option blev valgt, heraf optare = vælge på latin, af centurionen. Optionen befinder sig bagerst i centurien, når den marchere frem mod fjenden.
Side 38
Rude 6
For at nå bordet sidder Toon på en bog, som han åbenbart ikke behøver på side 39, rude 6.
Side 39
Rude 1
Anakreontiske digte er opkaldt efter den græske digter Anakreon (570 f.Kr.-488 f.Kr.). Han var kendt for sine digte, der omhandlede kvinder, vin og sex.
Side 39
Rude 2
Onomatopoietiske udtryk er lydefterlignende ord. Onomatopoietikon kommer af det græske onoma = ord og poiein = frembringe. Som eksempler kan nævnes plask, wrooom og boing.
Side 44
Rude 1
Her er endnu en henvisning til Mickey Mouse, da Toon først bliver sort og hvid med samme tegninger som denne.

Diverse…

Side_Rude Kommentar
Side 0 Albummet er dedikeret til Albert Uderzo’s bror Bruno. Det er det eneste album i serien, der har en dedikation.
Side 38
Rude 6
Toon sidder på en bog, som han åbenbart ikke behøver på side 39, rude 6.