Steder

– listet alfabetisk

Navn Betydning eller kommentar
Adlibitum Romersk lejr på Korsika. Ad libitum betyder efter behag på latin. Vendingen anvendes typisk, hvis man kan drikke så meget man har lyst til.
Agedincum Det oprindelige navn var Agedincum Senonum, og var hovedstad den stærke galliske stamme Senonerne. Byen hedder i dag Sens og ligger syd-øst for Paris
Aginum Aginum er det romerske navn for byen Agen, der ligger sydøst for Bordeaux.
Aginum Aginum er det romerske navn for byen Agen, der ligger sydøst for Bordeaux.
Agylla By på Korsika. Agylla var navnet på den etruriske by Caere, der lå 50 km. nord for Rom.
Aiolos Aiolos er i den græske mytologi guden over vinde. Han menes at være søn af Poseidon, og han bor ikke på Olympen med de andre guder, men holder sig for sig selv.
Akvarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Akvarium kommer af det latinske aquarius, der betyder vandholdig. Anvendes i dag om kummer til fisk eller en bygning, der rummer akvarier, f.eks. Danmark Akvarium.
Akvitania Kommer af det latinske Aquitania, der var den romerske navn for den del af Frankrig, der befandt sig syd for floden Garonne mellem Bordeaux og Toulouse og nord for Pyrenæerne.
Aleria By på Korsika. Aleria er grundlagt ca. 560 f.Kr., og det blev en romersk provins i 259 f.Kr. På det tidspunkt var det hovedbyen på Korsika.
Alesia Alesia var en fæstning lige nordvest for Dijon i det østlige Frankrig, hvor Vercingetorix led sit nederlag til Cæsar. Alesia lå efter sigende på bjerget Mont Auxois oven for byen Alise-Sainte-Reine. Men som Præfix ganske rigtigt påpeger er der visse historiske uoverensstemmelser mellem de galliske beretninger om slaget og Cæsars beretninger om samme.
Alexandria Byen blev grundlagt 334 f.Kr., og den blev underlagt romersk styre i 80 f.Kr. Alexandria er Ægyptens største havneby placeret 200 km. nordvest for Cairo. Byens navn stammer fra grundlæggeren Alexander den Store.
Alrum Romersk lejr på Korsika. Alrummet er rummet for alle.
Aluminium Romersk lejr på Korsika. Aluminium er grundstof nr. 13 i det periodiske system. Ordet stammer af alun, der er et dobbeltsalt bestående af kalium- og aluminiumsulfat.
Aquæ Dalidæ Navnet er en henvisning til Aquae Calidae, det betyder varmt vand. Byen hedder i dag Vichy, og den ligger i Auvergne i det østlige Frankrig ved byen Clermont-Ferrand.
Aradus Aradus hedder i dag Arwad, og byen ligger i det sydlige Syrien. Byen blev grundlagt omkring 2000 f.Kr. af Fønikerne, og korsridderne kom gennem byen i 1291. I dag er byen en fiskerby.
Arausio Arausio blev grundlagt 35 f.Kr. og opkaldt efter den lokal keltiske vandgud. Senere ændrede byen og området navn til Orange, og i dag er der godt 28.000 indbyggere. Byen ligger i det sydlige Frankrig.
Armorica Det romerske navn for det område, der i dag betegnes som Bretagne. Vores gallerby ligger i dette område lidt nord for byen Brest, der dog først bliver grundlagt i 300-tallet.
Athen Athen er Grækenlands hovedstad, og den oprindelse fortaber sig i myterne, da historien tilsiger, at Athen altid har været der. Mange af antikkens tænkere kom fra Athen, f.eks. Plato og Aristoteles.
Atlantis Atlantis er et sagnland, som den græske filosof Platon (428-348 f.Kr.) benyttede som eksempel på en idealstat. Landet skulle være oprettet af havguden Poseidon og beliggende i Atlanterhavet. Hovedstaden skulle være omgivet af cirkulære kanaler, og Platon beskrev, at landet forsvandt under havets overflade 10.000 f.Kr.
Auditorium Romersk lejr på Korsika. Auditorium er fra latin, og det betyder en høresal. Audire betyder høre.
Barbaricum Barbaricum kommer af græsk, og betyder fremmed eller barbar. Det var betegnelsen for området nordøst for romeriget, og området var også kendt som Germania. Området svarer til det nordlige Tyskland og Polen.
Barnum Romersk lejr på Korsika. Barnum henviser til den amerikanske cirkusmand Phineas Taylor Barnum (1810-1891).
Bethlehem Bethlehem ligger lige syd for Jerusalem på Vestbreden, og der bor 30.000 personer. I følge Det Nye Testamente danner byen ramme om Jesus’ fødsel.
Bombastum Romersk lejr på Korsika. Navnet henviser til bombastisk, der er afledt af bombast, der er en svulstighed.
Borvo Borvo (i dag La Bourboule) er en gammel by, der var kendt for sine spa bade. Byen ligger i Auvergne-regionen i det centrale Frankrig.
Britannien Et området, der i dag består af England. Romerne gav dette navn til den sydlige del af Storbritannien.
Bruxelles Bruxelles er Belgiens hovedstad med ca. 1 mio. indbyggere.
Brøndum Romersk lejr på Korsika. Brøndum er et dansk bynavn, og der ligger flere byer i Jylland af dette navn.
Bubblegum Romersk lejr på Korsika. Bubblegum er tyggegummi, som man kan lave bobler af.
Burdigala Byen blev grundlagt 300 f.Kr., og 60 f.Kr. blev den erobret af romerne. I dag hedder byen Bordeaux og ligger i det sydvestlige Frankrig.
Byblos Byblos er det græske navn for den fønikiske by Gebal. Man mener byen er grundlagt omkring 5000 f.Kr., og den ligger i det nordlige Libanon. I dag er byen meget populær for turister, da den rummer mange oldtidsminder.
Bælum Romersk lejr på Korsika. Bælum er en by i Himmerland.
Calcium Romersk lejr på Korsika. Calcium er grundstof nr. 20 i det periodiske system. Navnet stammer fra det latinske calx, der betyder kalk.
Caledonia Det romerske navn for den nordlige del af Storbritannien – i dag kaldet Skotland. Navnet stammer fra den dominerende stamme Caledonii.
Calentes Baiae Calentes Baiae (i dag Chaudes-Aigues) var og er kendt for sine varme kilder. Byen ligger i Auvergne-regionen i det centrale Frankrig.
Camaracum Det oprindelige navn for byen Cambrai, der ligger i det nordlige Frankring i nærheden af Calais.
Cantium Cantium er den sydøstligste del af Britannia – et område, der i dag omfatter primært Kent og en lille del af Sussex.
Cauca Cauca hedder i dag Coca og er en landsby 140 km. nordvest for Madrid.
Celtica Det romerske navn for det område, der i dag omfatter det centrale Frankrig.
Colosseum På latin betyder colosseum “det kolossale”. Det er en gigantisk amfiteater i Rom anlagt af kejser Vespasian og fuldført af kejser Titus i år 80. Der var plads til 45.000 tilskuere. Ruinerne findes stadig i Rom.
Condate Byen opstår før Kristi fødsel og skiftede under det romerske styre navn fra Condate til Condate Riedonum. Condate blev grundlagt hvor floderne Vilaine og Rance løber sammen, og navnet betyder da også sammenløb. Efter Vercingetorix overgav sig til Julius Cæsar blev byen annekteret af Romerne. Byen ændrede senere navn til Rennes, og det er hovedbyen i Bretagne. Rennes ligger lidt syd for vores gallerby.
Corduba Corduba blev grundlagt 169 f.Kr. af den romerske magistrat Claudius Marcellus, og byen blev hurtigt et handelscentrum. Byen ligger i det sydlige Spanien øst for Sevilla og nord for Málaga, og den hedder i dag Córdoba og har et indbyggertal på over 300.000.
Darioritum Det oprindelige navn for Vannes, der er en markeds- og fiskerby på den franske vestkyst syd for galleryen. Julius Cæsar fordrev de oprindelige keltere, der blev kaldt Ventierne, i 56 f.Kr. og grundlage byen Darioritum. Omkring år 500 fik byen sit nuværende navn, og der bor godt 50.000 personer i dag.
Decorum Romersk lejr på Korsika.Decorum er afledt af det latinske decorus, der betyder passende eller sømmelig.
Divodurum Byen hedder i dag Metz, og den ligger i det østlige Frankrig tæt ved grænsen til Luxembourg og Tyskland. Metz var en af de vigtigste byer i Romertiden. Divodurum betyder byen ved det hellige bjerg.
Durocortorum Det oprindelige navn for byden Reims, der er hovedstaden i Campagne distriktet nordøst for Paris. Reims var den oprindelige by, hvor Frankrigs konger blev kronet.
Eccorum Romersk lejr på Korsika. Et ekko er en genlyd. Ekko stammer fra det græske ekho.
Esrum Romersk lejr på Korsika. Esrum er et område i Nordsjælland. Esrum betyder den åbne plads ved søes Es.
Factotum Romersk lejr på Korsika. Fac totum kommer af latin, og det betyder Lav alting, og det er dermed en handyman
Florentia 200 f.Kr. grundlagde Etruskerne byen Faesulae. Efter byen blev ødelagt i 80 f.Kr. genopbyggede Julius Cæsar den i 59 f.Kr. under navnet Fluentia, der senere blev ændre til Florentia (blomstring). Byen ligger i det nordlige Italien, og der bor knap 400.000 personer i dag.
Fluidum Romersk lejr på Korsika. Fluidum kommer af fluo, der betyder flydende på latin.
Forum Romanum Central plads i Rom, der er anlagt ca. 500 f.Kr. Pladsen var Roms politiske, religiøse og økonomiske centrum.
Gallia Belgica Det romerske navn for det område, der i dag omfatter det sydlige Holland, Belgien, det nordøstlige Frankrig og det vestlige Tyskland.
Gallien Kommer af det latinske Gallia. Landet omfattede det nuværende Frankrig, Belgien, det vestlige Schweiz, dele af Holland og Tyskland vest for Rhinen.
Genava Genava blev grundlagt af kelterne, og byen hed Geneva, men Romerne kaldte byen Genava, og den blev til en romersk provins i 58 f.Kr. Byen hedder i dag Geneve og er den næststørste by i Schweiz. Den ligger i vestligste hjørne af Schwiez.
Geranium Romersk lejr på Korsika. Geranium er navnet på plantefamilien storkenæb, der er stauder eller et-årige planter. Ordet er afledt af det græske geranos, der betyder trane.
Gergovia Gallisk by syd for Clermont-Ferrand i det centrale Frankrig. Gergovia var placeret på vanskelig tilgængelig høj, der i dag kaldes Mont Gergoie. Vercingetorix forsvarede byen mod romerne i 52 f. Kr.
Gotland Befolkningen stammer fra Polen, og omkring år 200 grundlage de et rige ved Sortehavet. Gotland var opdelt mellem Vestgotere og Østgotere. Vestgoterne invaderede Norditalien i år 402, og i år 410 indtog de Rom. I år 411 grundlage de et rige ved Toulouse. I år 711 måtte Vestgoterne vige for araberne, og sproget er uddødt omkring år 900.
Harmonium Romersk lejr på Korsika. Harmonium er et stueorgel, der især blev anvendt i mindre danske kirker.
Hellas Hellas er navnet for Grækenland. Det officielle navn er Hellenic Republic. Grækenland var det første avancerede civilisation i Europa, og da de blev en romersk provins, og de påvirkede roms udvikling derefter.
Helmantica Helmantica ligger ca. 300 km. vest for Madrid, og byen var været besat af forskellige stammer gennem tiden. I 220 f.Kr. blev byen erobret af Hannibal. Omkring dette tidspunkt skiftede byen navn til Salamanca.
Helvetia Helvetia var den romerske betegnelse for en central region i Europa, der omfattede et plateau mellem Alperne og Jura bjergene. Helvetia svarer stort set til det moderne Schwiez, og navnet Helvetia bliver stadigvæk anvendt i poisien.
Hibernia Det romerske navn for Irland. Hibernia kan komme af det latinske hibermus, der betyder vinterlig. Hibernia nåede aldrig af blive en del af det romerske rige.
Hispalis Hispalis blev grundlagt 9-800 f.Kr. som et bindeled mellem Atlanterhavet og Andalusien. Byens centrum var en stor markedsplads, men i 216 f.Kr. blev byen ødelagt og straks efter genopbygget. Byen hedder i dag Sevilla, og den har over 1 mio. indbyggere. Den er placeret i det sydlige Spanien 100 km. nord for Cádiz.
Hispania Romerne gav den iberiske halvø navnet Hispania, og det var dengang en samling af uafhængige kongeriger. Spanien blev som stat først dannet 1479 af en række katolske konger. I dag består den iberiske halvø af Spanien, Portugal, Andorra og Gibraltar.
Hum Romersk lejr på Korsika. At humme sig betyder, at man skal forlade et givet sted. Det betyder ikke nødvendigvis, at man flytter sig langt væk.
Husum Romersk lejr på Korsika. Husum er en forstad til København., ligesom det er en by i Nordtyskland syd for Flensborg.
Indien Indiens historie strækker sig tilbage til de tidligste højkulturer 7000 f.Kr. Det indiske rige har erobret og blevet erobret gennem tiderne, senest da englænderne i 1856, da Indien blev indlemmet i Commonwealth. I 1950 blev Indien en selvstændig republik.
Italia Italien var centeret for det romerske herredømme, men man har fundet rester efter mennesker der for over 200.000 år siden i den gamle stenalder. Italien betyder tyr på en græsk dialekt – aeolisk.
Jerusalem Hovedstaden i Israel med ca. 750.000 indbyggere. Byens historie er enorm med skiftende magt og religion. Den gamle bydel er inddelt i fire områder: Armensk, kristen, jødisk og muslimsk. En del af Jesus’ liv fandt sted her, ligesom korstogene også spillede en rolle i byen.
Judæa Judæa er den sydlige del af det historiske Israel. Området er i dag delt mellem Israel og Palestina.
Korsika Korsika er en ø i Middelhavet, og øen er en fransk region opdelt i to departementer. Der er ca. 250.000 indbyggere på øen.
Le Gouét Der findes ingen by af det navn, men der ligger en sluse i det nordlige Bretagne ved navn Le Gouét. Gouet betyder i øvrigt vinstok.
Linoleum Romersk lejr på Korsika. Linoleum er dannet af de latinske ord linum (hør) og oleum (olie). Linoleum er iltet linolie, der giver en hård glat overflade, der er vandafvisende.
Londinium Londinium blev grundlagt af romerne i 43 f.Kr. – måske blev byen grundlagt 7 år tidligere af civile. Navnet kan betyde noget i retning af bopladsen ved den brede flod. I dag kendes byen som London – hovedstad i England.
Lugdunum Colonia Copia Claudia Augusta Lugdunum hedder i dag Lyon og er placeret i det sydøstlige Frankrig. Byen var en vigtig romersk by, der blev grundlagt 43 f.Kr. af Lucius Munatius Plancus. Byen var hovedstad i den romerske provins Gallia Lugdunensis. De romerske kejsere Claudius og Caracalla er født i byen. Byen er opkaldt efter solguden Lugh.
Luxor Byen er opstået efter oldbyen Theben i det sydlige Ægypten. Navnet er en omdannelse af Kusor, der betyder slottene.
Lutetia Parisiorum Det oprindelige latinske navn for Paris. Lutetia stammer formentlig fra asien og betyder mudder, der skulle hentyde til marsken, der oprindeligt lå langs floden Seine. Fluctuat ned mergitur er mottoet for byen fra 1853, hvor baron George- Eugène Haussmann (1809-1891) gav byen dette. Det betyder Gynger i bølgerne, men synker ikke.
Mariana By på Korsika. Byen blev grundlagt 93 f.Kr. som en militærforlægning.
Marssalia / Massilia Byen blev grundlagt 600 f.Kr. af grækerne under navnet Massalia. Efter romerne erobrede byen 49 f.Kr. ændrede den navn til Massilia. Byen hedder Marseille i dag, og det er Frankrigs næststørste by placeret i den sydøstlige del af Frankrig ved Middelhavet.
Massemedium Romersk lejr på Korsika. Masse medier er en fælles betegnelse for aviser, fjernsyn, radio mv., der formidler et budskab til en større gruppe af mennesker.
Mauritania Berberne kom fra nord-Afrika fra 200-600, og de fordrev en folkegruppe kaldet bauforene i et landområde i det nord-vestlige Afrika. I 1076 erobrede arabiske krigermunke – kaldet Al Murabitun – den sydlige del af Ghana, og i løbet af de næste 500 år blev Mauritanien etableret.
Maximum Romersk lejr på Korsika. Maximum er afledt af maximus, der betyder mest på latin.
Memorandum Romersk lejr på Korsika.Memorandum kommer af memoria, der betyder hukommelse eller erindring på latin. Et memorandum er en sammentrængt fremstilling af en sag.
Minimum Romersk lejr på Korsika. Minimum betyder mindst på latin.
Modicia Det oprindelige navn for byen Monza, der i dag er kendt som en motorsportsby med det italienske Formel 1 grand prix som toppen. Monza ligger i det nordlige Italien tæt på Milano, og byen har ca. 120.000 indbyggere.
Munda Julius Cæsar vandt slaget ved Munda den 17. marts 45 f.Kr. i det sydlige Spanien. Byen hedder i dag Montilla, og den ligger i det sydlige Spanien lige syd for Córdoba.
Neapolis Navnet betyder Den ny by, og de første græske beboelser stammer tilbage fra 2.000 f.Kr. Romerne indgik alliancer med grækerne, og de stod sammen mod Karthago og i løbet af de Puniske krige holdt byen stand mod general Hannibal. Byen hedder i dag Napoli og ligger syd for Rom, der bor lige under 1 mio. mennesker i dag.
Nemessos Nemessos (i dag Clermont-Ferrand) er en af de ældste byer i Frankrig. Nemessos var gallernes navn for en hellig skov, og byen var vidne til gallernes sejr under ledelse af Vercingetorix over Cæsar i 52 f.Kr. Efter romernes besættelse af Gallien ændrede byen navn til Augustonemetum efter kejser Augustus. I 848 fik byen navnet Clermont, og i 1630 blev byen lagt sammen med nabobyen Montferrand og fik sit nuværende navn. Byen er i dag hovedstad i Auvergne-regionen i det centrale Frankrig.
Neriomagus Neriomagus (i dag Néris-les-Bains) er en gammel midtfransk by, der har været kendt for sine termiske bade. Byen ligger i Auvergne-regionen i det centrale Frankrig.
Nicae Oprindeligt blev byen grundlagt af grækerne 500 f.Kr. af grækerne, der kaldte byen Nicaea, der var en hyldest til gude Nike, der er guden for sejr. Byen hedder i dag Nice, og den er placeret i det sydøstlige hjørne af Frankrig.
Numidia Numidien var et berber kongerige, og det blev senere en romersk provins i det nordlige Afrika i den østlige del af det moderne Algeriet. Området eksisterer ikke som selvstændig provins mere.
Nyskoven Formentlig ikke nogen speciel henvisning. Den mest kendte Nyskov er F. Marryats bøger om børnene i Nyskoven.
Olympia Olympia ligger ca. 150 km. vest for Athen, og det er stedet hvor De Olympiske Lege blev afholdt startende i 776 f.Kr. I 522 og 551 ramte en række store jordskælv Olympia, og stedet er næsten forsvundet i dag.
Opossum Romersk lejr på Korsika. Opossum er en nordamerikansk pungrotte. Navnet er af indiansk oprindelse.
Parma Byen er formentlig grundlagt af Etruskerne omkring 5-600 f.Kr. Navnet betyder Rundt skjold. Byen ligger syd for Milano i det nordlige Italien, og der bor omkring 200.000 indbyggere i dag.
Paxvobiscum Romersk lejr på Korsika. Pax vobiscum er latin, og det betyder Fred være med eder.
Pensum Romersk lejr på Korsika. Pensum kommer af det latinske pendere, der betyder afvejet. Pensum er det stof, der skal gennemgås i vis periode, eller som skal opgives til eksamen.
Perikum En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Kommer af det græske hypereikon, der er en lyngart fra slægten hypericum.
Persien Indtil 1935 var Persien navnet på det nuværende Iran. Parsua løsrev sig fra Medien i 557 f.Kr. Der har gennem historien været mange forsøg på at erobre Persien, men riget har holdt mere eller mindre stand. Mange artefakter og sproglig udvikling stammer fra dette område.
Pharum Romersk lejr på Korsika. Pharum eller pharus er et sømærke på latin.
Piktien Et område i Skotland, hvor Pikterne boede i årene 200-850
Piræus Piræus ligger syd for Athens, og er dennes havneby. Piræus betyder “stedet over passagen”. I 460 f.Kr. blev Piræus og Athen bundet sammen af to mure, der skulle sikre forsyningerne i tilfælde af krig. Murene blev revet ned i 86 f.Kr. af den romerske general Sulla. I dag er Piræus den største shipping havn i Grækenland.
Pisae Pisa er en havneby i det nordvestlige Italien. Oprindelsen af navnet er ukendt, og Etruskerne valgte at kalde byen Pisae allerede i 500 f.Kr.
Podium Romersk lejr på Korsika. Podium er latin afledt af det græske podion, der betyder fod. Oprindeligt var det betegnelsen om den lave forhøjning rundt om scenen på et græsk amfiteater, hvor de fornemste siddepladser var. Nu bruges betegnelsen om en forhøjning i en sal bestemt for de optrædende.
Pompaelo Pompaelo er en by, der blev grundlagt for mere end 2000 år siden. I vinteren 75-74 f.Kr. var området lejr for den romerske general Pompey, og byen blev opkaldt efter ham. Byen hedder i dag Pamplona, og den ligger i det nordlige Spanien tæt på grænsen til Frankrig. I dag er byen berømt for den årlige tyrejagt gennem gaderne, der finder sted under San Fermin festivallen.
Portus Itius Havneby i det nordvestlige hjørne af Frankrig som Cæsar benyttede som udskibing i sine togter mod Britannien. Portus betyder havn og Itius kan komme af navnet på en romer, der optræder på en mønt fra 149 f.Kr. I dag hedder byen Boulogne.
Portus Syracusanus By på Korsika. Portus er port på latin. Syracusanus er en konkylieart. I dag hedder byen Porto-Vecchio og er Korsikas tredje største by.
Postfestum Romersk lejr på Korsika. Post betyder efter på latin og festum er en kirkelig højtid, nu mere anvendt om en fest.
Postscriptum Romersk lejr på Korsika. Post scriptum kommer af latin og betyder efter det skrevne. Det bliver ofte forkortet PS i breve.
Provincia Kommer fra latin og betød oprindeligt den virkekreds, som tildeltes de romerske embedsmænd. Senere blev betegnelsen om bestyrelsen af en erobret landsdel og gik derved over til at betegne landsdelen selv. I nyere tid anvendes provins som modsætningen til hovedstaden.
Provincia Narbonensis Narbonensis var en romersk provins i det moderne Provence, Frankrig. Den grænsede op til Italien, og den vigtige landevej mellem Rom og den iberiske halvø gik igennem den. Navnet Narbonensis kommer fra kolonien Narbo Martius, det moderne Narbonne, som blev grundlagt i 118 f.Kr. ved kysten.
Referendum Romersk lejr på Korsika. Referendum kommer af det latinske referere, der betyder henvise. Nu betyder det en direkte folkeafstemning om f.eks. et lovforslag.
Rom Hovedstaden i romerriget. Navnets oprindelse er ukendt.
Rotomagus Det oprindelige navn for byen Rouen, der befinder sig i Normandiet. Byen er kendt for at være stedet, hvor Jean d’Arc blev brændt af englænderne. Byens navn er sammensat af roto = hvirvler rundt og magus = mager.
Segovia Segovia ligger umiddelbart nord for Madrid, og den var en vigtig romersk by. Den romerske aquadukt fra ca. 50 f.Kr. er meget velbevaret den dag i dag.
Sena Julia Byen blev grundlagt af Etruskerne mellem 900 og 400 f.Kr., og byen blev kaldt Saina efter den lokale stamme. Byen ligger i det nordlige Italien, og der bor i dag godt 50.000 indbyggere. Navnet er blevet justeret til Siena.
Sidon Sidon har været beboet siden 4000 f.Kr. – og måske helt tilbage fra 6000 f.Kr. Byen er dermed den ældste i det Føniske rige. Byen ligger mellem Tyrus og Beirut i Libanon, og der bor i dag ca. 200.000 sunni muslimer.
Solarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. En havsnegl, der hører hjemme i de varme have specielt omkring Kina. Der er næppe her tænkt på det nyere ord for en kunstig sol.
Suindinium Egentlig Suindinum, der er det oprindelige navn på byen Le Mans, hvor den keltiske stamme Cenomanerne boede til omkring 400 f. Kr.
Summasummarum Romersk lejr på Korsika. Summasummarum betyder summernes sum på latin. I overført betydning betyder det den endelige sum eller det endelige resultat.
Superdum Romersk lejr på Korsika. Superdum er mere en dum…
Sæculasæculorum Romersk lejr på Korsika. Saecula saeculorum betyder evighedernes evighed på latin.
Tedeum Romersk lejr på Korsika. Te Deum er en gammel kristen hymne, og den kaldes også Ambrosius’ lovsang. Te Deum betyder dig Gud.
Terrarium En af fire romerske garnisioner, der omkrandser gallerbyen. Terrarium er afledt af det latinske terra, der betyder land samt en analogi til akvarium. Et terrarium anvendes om en glaskasse til typisk krybdyr.
Thapsus By på nordkysten af Tunesien i Afrika. Den 6. april 46 f.Kr. fandt et slag sted mellem på den ene side Julius Cæsar og på den anden side fire af hans gamle fjender, deriblandt Scipio. Cæsar vandt slaget, og Scipio begik selvmord umiddelbart efter.
Tibur Tibur blev grundlagt af Etruskerne omkring 500 f.Kr., og i 361 f.Kr. blev byen allieret med gallerne. Romerne erobrede byen i 90 f.Kr., og byens navn ændrede sig til Tiburi, derefter til Tibori til Tiboli og endelig til Tivoli. Byen er i dag en del af Lazio, og den ligger 30 km. fra Rom. Der er ca. 50.000 indbyggere i dag.
Toblerorum Romersk lejr på Korsika. Navnet henviser til den schweiziske chokolade toblerone, der blev opfundet af Theodor Tobler og Emil Baumann og lanceret i 1908. Navnet er en kombination af Tobler og torrone, der på italiensk betyder nougat.
Tolosa Tolosa er det latinske navn for Toulouse, der er placeret i det sydvestlige Frankrig. Byen blev grundlagt 800 f.Kr.
Tonicum Romersk lejr på Korsika. Tonic kommer af det græske tonikos, der betyder spænde eller strække. Tonicvand er en styrkende drik bestående af vand tilsat kinin.
Tyrus Tyrus blev grundlagt 2750 f.Kr., og det ligger i det nuværende Libanon ca. 100 km. syd for Beirut. Tyrus har været en stor havne by, og under de kristnes 1. korstog, blev byen i 1124 indlemmet i Kongedømmet Jerusalem. I nyere tid har PLO haft hovedkvarter i byen, og efter en periode under Israels herredømme, er byen i dag en shi’a muslimsk by med omkring 120.000 indbyggere.
Ultimatum Romersk lejr på Korsika. Ultimatum er afledt af det latinske ultimus, der betyder sidst. Et ultimatum er en erklæring, hvor man stiller visse krav med trussel om at gribe til kraftigere midler, hvis kravene ikke efterkommes.
Vademecum Romersk lejr på Korsika. Vade mecum betyder gå med mig på latin. Et vademecum er en håndbog i lommeformat.
Vaguum Romersk lejr på Korsika. Vaguum er afledt af vaus, det betyder uafklaret på latin.
Vandalusia Vandalusia er benævnelsen for det sydligste Spanien. Navnet henviser til, at området i 500 blev erobret af vandaler, der besad området indtil 711. Området har siden ændret navn til Andalusien.
Vanitasvanitatum Romersk lejr på Korsika. Vanitas Vanitatum betyder forfængelighedernes forfængelighed.
Vargiveum Romersk lejr på Korsika. Varg i veum stammer fra den nordiske middelalder, og betyder ulven i templet.
Vascerum Romersk lejr på Korsika. Et vaskerum er et rum, hvor man vasker ting…
Venexia Venexia er en gammel stavemåde for den berømte nordøstlige Italienske by Venedig. Byen blev grundlagt omkring år 500, og den er kendt for, at alle husene er bygget på træpæle i lagunen, og der er kanaler i stedet for veje. Det var det indo-europæsike folk venetere, der grundlage området.
Vestre Sivispacemparabellum Romersk lejr på Korsika. Si vis pacem, para bellum er latin og betyder Hvis du ønsker fred, så forbered dig på krig.
Visuvius Mons Vesuv er en vulkan, der ligger tæt ved byen Napoli. Det er uklart hvordan navnet er opstået, dog betyder mons bjerg på latin. Byen ved foden af vulkanen blev ramt af et udbrud i 79 f.Kr., og bygningerne fra den tid kan ses i dag.
Vinland Vinland var et af de tre områder Leif den Lykkelige i følge sagaerne opdagede og navngav i det nuværende Nordamerika omkring år 1000. På gamle kort er Vinland tegnet som en ø, og derfor kan Newfoundland være et godt bud på stedets placering.
Østre Sivispacemparabellum Romersk lejr på Korsika. Si vis pacem, para bellum er latin og betyder Hvis du ønsker fred, så forbered dig på krig.