Karikaturer

Der optræder en lang række karikaturer og hyldester til nulevende og afdøde personer.

Beskrivelse Tegning_og_billede
Albert Uderzo
Tegner.

Albert Uderzo (1927-2020) er en af de mest kendte tegneserietegnere, og han har – udover Asterix – tegnet Umpa-pa og de første otte bind af Luftens Ørne.

Optræder i SKOL, FODS og PAPY
uderzouderzo_foto
Alfred Hitchcock
Ørneopdrætter og filminstruktur.

Ørneopdrætteren er en karikatur af filmskaberen Alfred Hitchcock (1899-1980), der skabte en lang række gyser- og suspencefilm. En af hans kendte film er Fuglene fra 1963, hvor fugle i en amerikansk kystby går til angreb på mennesker. Alfred Hitchcock lavede film fra 1925 til 1975 i både USA og England. Hitchcock modtog en minde Oscar i 1968.

Optræder i PAPY
alfred-asterixalfred-hitchcock
Amnesix
Gallisk specialist i hukommelsestab.

Amnesi kommer fra græsk og betyder hukommelsessvækkelse, dvs. manglen på at tilbagekalde indtryk, der er optaget i hukommelsen. Figuren er en karikatur af lægen Sigmund Freud (1856-1939), der er grundlæggeren af psykoanalysen.

Optræder i TVEK

Araneus Joculus
Præfekt i Lutetia Parisiorum.

Araneus kommer af aranea, der betyder edderkop på latin. Joculus kommer af ioculator, der er en spøgefugl. Figuren er en karikatur af Charles Laughton (1899-1962), der var kendt for at spille romerske statsmænd i bl.a. Cecil B. DeMille’s “Sign of the Cross” og “Spartacus” af Stanley Kubrick.

Optræder i TRYL
araneus-joculuslaughton_foto
Avispolemix
Kolportør uden grænser.

Navnet er sammensat af avis, der kommer af det latinske ad visum, der betyder noget i retning af til anskuelse, og nu er det en tryksag, der udkommer i et større oplag. Polemix, der kommer af det græske polemikos, der betyder krig. Betydningen er nu en heftig diskussion, der primært føres i medierne.Avispolemix er en hyldest til Julian Assange (1971-), der oprettede WikiLeaks, som er en internetbaseret whistleblower organisation.

Optræder i PAPY
avispolemixjulian-assange
Bakshish
Kommis og fører.

Navnet henviser til det persiske baksheesh, der har tre betydninger: Godgørenhed til tiggere, en slags drikkepenge i mellemøsten eller bestikkelse af personer ansat i et offentligt embede.

Personen er en hyldest og karikatur af Alberts Uderzos mangeårige ven og medskribent René Goscinny (1926-1977).

Optræder i ODYS
bakshishgoscinny_foto
Berlix
Skolelærer i Trummerum.

Berlix er en karikatur af den tyskfødte amerikaner M. D. Berlitz (1852-1921), der i slutningen af 1800-tallet udarbejdede en metode for undervisning i fremmede sprog. Han åbnede den første skole i 1878, og i dag har Berlitz over 500 kontorer i 60 lande.

Optræder i TVEK
berlixberlitz_foto
Bonus Melior Optimus
Centurion i Solarium.

Bonus Melior Optimus betyder God Bedre Bedst på latin. Han er en karikatur af Benito Mussolini (1883-1945), der blev regeringschef i Italien i 1922. Mussolini blev udråbt til Il Duce i 1925, og han blev dermed diktator for den fascistiske stat. Han blev Hitlers allierede under 2. verdenskrig. Mussolini blev henrettet af italienske kommunister i 1945. Bemærk at Bonus Melior Optimus råber i alle ruder på nær tre, hvilket kunne være en hentydning til, at Mussolini var en passioneret taler for folket.

Optræder i TVEK
bonus-melior-optimusBenito Mussolini (1883 - 1945) the Italian dictator in 1934. (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)
Caius Aerobus
Centurion i Akvarium.

Caius var et almindeligt romersk fornavn, der stammer fra det etruskiske Cai. Navnet betyder “Jeg er glad”. Aerobus er en mellemting mellem en sporvogn og et tog med den specialitet, at den kører oppe i luften, og vognene hænger i en skinne. Denne type anvendes i flere storbyer, f.eks. i Mannheim i Tyskland. Caius Aerobus er en karikatur af den italiensk fødte franske skuespiller Lino Ventura (1919-1987), der medvirkede i en lang række gangsterfilm.

Optræder i LUS
 caius-aerobusventura_foto
Clemmellus
Centurion i Solarium.

En klemmelus er en blodansamling, der opstår efter et slag eller hvis man f.eks. har fået fingeren i klemme i en dør.

Personen er en karikatur af Pierre Tchernia (1928-2016), der var ven og kollega med Uderzo og Goscinny. Tchernia var bl.a. fransk TV’s første nyhedsoplæser, han var medforfatter bag flere af tegnefilmene om Asterix og Obelix, ligesom han spillet roller i en lang række franske film. Han optræder desuden i TRØJ uden navn.

Optræder i KORS og FODS
clemmellustchernia_foto
Consumerismus Commercialis
Nyuddannet fra Mercur-højskolen.

Consumerismus er sammensat af det latinske con, der er en forstavelse med betydningen med, og sumere, der betyder tage. Consumere betyder således fortære. Commercialis stammer fra det franske commerciel, der stammer fra det latinske commercium, der betyder handel. Figuren er en karikatur af den tidligere franske premierminister og præsident Jacques Chirac (1932-2019) i hans unge år.

Optræder i OBCO
consumerismus-commercialischirac_foto
Dyveke
Belgisk høvdingefrue.

Dyveke er et hollandsk pigenavn, der betyder lille due. Figuren er en karikatur af Annie Cordy (1928-), der er en Belgisk sanger og skuespiller.

Optræder i STYR
dyvekecordy_foto
Fidus Ficumdicus
Cæsars råd- og udgiver.

Fidus kommer af det latinske fiducia, der betyder tillid. Fidus er en smart eller udspekuleret måde at gøre tingene på. Ficumdicus henviser til ordet fikumdik, der betyder en lyssky handling, uhædelig opførsel, lumskeri eller en manøvre som er på grænsen til det tilladelige eller overskrider en grænse. Ordets oprindelse er ukendt.

Personen er en karikatur af den franske reklamemand Jacques Séguéla (1936-), der bl.a. var rådgiver for den franske præsident François Mitterrand (1916-1996).
Optræder i PAPY
fidus-ficumdicus
Hyapados
Ypperstepræst i Atlantis.

Navnet er direkte taget fra det originale franske navn. Navnet er en omskrivning af sætningen Il n’y a pas d’os, der betyder Det er der ingen problemer i.Hyapados er en karikatur af en tidligere TV caster, serieforfatter og skuespiller Jean-Paul Rouland (1928-).

Optræder i SØS
hyapadosrouland_foto
Latraviata
Diva.

La Traviata er en opera komponeret af Giuseppe Verdi (1813-1901) i 1853. Operaen følger Alexandre Dumas, den yngre (1824-1895) roman Kameliadamen om den prostituerede Violetta, der forelsker sig i Alfredo. Det hele ender naturligvis tragisk, da Violetta er dødeligt syg med tuberkulose. Latraviata er en karikatur af den tysk-franske skuespiller Romy Schneider (1938-1982).

Optræder i LATR

Littenix
Senilix’ hustru.

Den danske oversætter Per Då havde et par hjælpere i årene på Gutenberghus, og den ene hed Litten. Littenix er en hyldest til 
den franske skuespillerinde Brigitte Bardot (1934- ), som i perioden 1952-1973 medvirkede i 34 film.

Optræder i , LUS, BYPL, PROF, KORS, GAVE, OBCO, STYR, ODYS, SØN, ØST, ROSE, LATR, SKOL, HIML, FØDS og PIKT
 senilix-fru
Brigitte Bardot
Mac Abaeer
Høvding i Pikter-klan.

Makaber er noget frastødende eller uhyggeligt. Ordet stammer fra det franske macabre, der henviser til nedslagtningen af makkabæerne, som var en israelsk stamme omkring 160 f.Kr. Mac Abaeer er en karikatur af den franske skuespiller Vincent Cassel (1966-), som er kendt for sin medvirken i både franske og engelsksprogede film.
Optræder i PIKT

Mäestria
Kvindelig barde.La maestria kommer af italiensk, og det betyder forrang eller rangfølge. På italiensk er maestria også en master, dvs. en akademisk grad. Mäestria er en karikatur af den franske politiker og Frankrigs hidtil eneste kvindelige premierminister Édith Cresson (1934-).

Optræder i ROSE
maestria

NISSAN LEZ ENSERUNE EDITH CRESSON REMETS A GENEVIEVE TAPIE LES INSIGNES DE CHEVALIER DE LA LEGION D'HONNEUR

Nomen Nescio
Romersk præfekt over Gallien.

Nomen kan betyde flere ting på latin: Navn, berømt eller påskud. Nescio betyder ved ikke eller kan ikke. Så betydningen er i retning af “Jeg ved ikke navnet”. Nomen Nescio er en karikatur af den franske journalist og forfatter George Fronval (1904-1975).

Optræder i GLAD
nomen-nesciofronval_foto
Ohohsix
Hemmelig druide-agtent.

Navnet er fonetisk omskrivning af tallene 006. Da Ohohsix samtidig er en tydelig karikatur af Sean Connery (1930-2020) kan hentydningerne vist ikke blive større. Sean Connery spillede James Bond aka 007 i seks af de første syv film, og hver gang var hans chef Bernard Lee i rollen som M. De mange gadgets Ohohsix bruger er også en hyldest til filmene.

Optræder i ODYS
 ohohsixconnery_foto
Orthopædix
Værtshusholder i Arausio og en kort overgang ejer af gallerbyen.

Orthopædi er sammensat af det græske orthos, der betyder lige og paidion, der betyder barn. Den franske læge Nicholas Andry (1658-1759) konstruerede navnet i 1741, og det henviser til behandling af en ikke-kirurgisk behandling af børn. Nu er navnet ændret til at omhandle kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlinger af skader i bevægeapparatet. Orthopædix er en karikatur af den franske skuespiller André Alerme (1877-1960).

Optræder i GAVE
 orthopaedixalerme_foto
Othonius Caisarius
Folkefolkelig arrangør.

Othonius kan henvise til den romerske kejser Marcus Salvius Otho (32-69), der var kejser fra 15. januar til 16. april i år 69. Caisarius er en henvisning til ordet kejser, der var den højeste titel i romertiden. Navnet er afledt af Cæsar. Personen er en karikatur af en fransk studievært Guy Lux (1919-2003).

Optræder i BYPL
othonius-caisariuslux_foto
Pontiac Pilatus
Romersk statholder.

Navnet er en slet skjult henvisning til Pontius Pilatus, der var romersk præfekt i Judæa og Samaria 26-36. Pontius Pilatus omtales som den politiske ansvarlige for domsfældelsen og korsfæstelsen af Jesus. Pilatus var ikke overbevist om Jesu skyld, og han forsøgte i første omgang at undgå korsfæstelse, men han måtte bøje sig for kravet fra ypperstepræsterne.Personen er en karikatur af den franske skuespiller Jean Gabin (1904-1976), der blandt sine mange roller spillede kommisær Maigret i mange film.

Optræder i ODYS
pontiac-pilatusgabin_foto
Prolix
Profet.

Prolix er på engelsk en person, der fortæller dig mere end du har behov for at vide. Prolix er en karikatur af den amerikanske skuespiller James Coburn (1928-2002).

Optræder i PROF

Provencix
Kroejer i Massilia (Marseille).

Provencix stammer fra det latinske provincia, der betyder provins. Kroejeren er en karikatur af den franske skuespiller Raimu (1883-1946) egentlig Jules Muraire. Provencix har optrådt uden navn som kroejer i TRYL, hvor han åbner en kro i Massilia.

Optræder i GRUN og KORS
provencixraimu_foto
Pschychopathus Provocalorius
Romersk provokatør.

Pschychopathus er en sammenskrivning og henviser til det latinske pathos og logi, hvor pathos betyder lidelse og logi er læren om noget. En psykopat er en person med et abnormt sjæleliv og personlighedsforstyrrelser. Provocalorius er sammensat at to ord, hvor den første del stammer fra det latinske provocator, der er en person, der søger at fremkalde uroligheder. Anden del er ordet kalorius, der formentlig er en omdannelse af navnet Karolus. Ordet betyder fyr eller krabat.

Personen kan være en karikatur af Amerikansk-Rumænske skuespiller Edward G. Robinson (1893-1973).

Optræder i LUS og FODS
pschychopathusrobinson_foto
René Goscinny
Forfatter.

René Goscinny (1926-1977) var forfatter til de første 24 Asterix albums, og han var derudover forfatter til en lang række andre tegneserier, f.eks. Lucky Luke, Iznogood og Umpa-pa.

Optræder i SKOL og PAPY
goscinnygoscinny_foto
Ridiculus
Commissarius og chef for det hemmelige sikkerhedspoliti.

Ridiculus betyder lattervækkende eller morsom på latin. Personen er en karikatur af den franske skuespiller Bernard Blier (1916-1989), der medvirkede i over 100 franske film fra 1937 frem til hans død. Han har også en svag lighed med Bernard Lee, der spillede M i de første 11 James Bond film.

Optræder i ODYS
ridiculusblier_foto
Snurre Snurrigsøn
Viking og historiefortæller under Thovli Thovlisøns kommando.

Snurre kommer af det tyske schnurren, som egentlig er et lydord, der henviser til et hjul, der drejer rundt. Snurrig kommer af det tyske schnurrig, der betyder narrestreger. Personen er en karikatur af Snorri Sturluson (1179-1241), der var en islandsk høvding, forfatter og skjald. Han sad i det islandske Alting og skrev flere kendte værker. Personen er for så vidt angår udseendet en karikatur af den tidligere engelske premierminister Harold Wilson (1916-1995).

Optræder i AMER
snurre-snurrigsonwilson_foto
Spartakos
Græsk slave og oprører.

Spartacus (109-71 f.Kr.) var en græsk slave hos romerne, der startede et oprør i 73 f.Kr., da han sammen med andre gladiatorer flygtede fra gladiatorskolen i Capua. Oprøret voksede, og på et tidspunkt havde han tilslutning af 70.000 slaver. Slaverne blev besejret i 71 f.Kr., hvor også Spartacus blev dræbt. Historien er filmatiseret i 1960 med Kirk Douglas (1916-2020) i hovedrollen. Spartakos er en karikatur af Kirk Douglas.

Optræder i SØS
spartakosdouglas_foto
Superklon
Sherifklon fra Tadsylwiner.

Superklon er en karikatur af Superman, og ydermere er hans ansigt en karikatur af Arnold Schwarzenegger (1947-).

Optræder i HIML
superklonschwarzenegger_foto
Tom Mac Helmy
Barde hos Pikterne.

Thomas Helmig (1964- ) er en Aarhusiansk popsanger, der har været på toppen i Danmark siden midten af 1980’erne. Det er en karikatur af den franske sanger og skuespiller Johnny Hallyday (1943-2017), hvis karriere begyndte i 1960, hvor han sang amerikanske pop- og rocksange oversat til fransk.

Optræder i PIKT

Tragicomix
Indbygger i gallerbyen. Kæreste med Lillefix.

Navnet kommer af tragicocomoedia fra latin, der betyder et skuespil med både tragisk og komisk indhold.Figuren er en karikatur af Jean Marais (1913-1998), en fransk skuespiller der har spillet i op mod 100 franske film.

Optræder i TROJ, LATR og FODS
tragicomixmarais_foto
Wilhelmur III
Goterhøvding.

Wilhelmur III er formentlig en henvisning til den preussiske kong Wilhelm III (1770-1840), der bl.a. led et nederlag til de franske styrker under Napoleon. Han vendte tilbage i 1813, da Napoleon led sit nederlag mod russerne. Welhelmur III er en karikatur af Otto von Bismarck (1815-1898), Ministerpresident i det daværende Preussen i perioden 1862 til 1890.

Optræder i GOTE
Ukendt navn
Deltager ved cocktail-orgie.

En karikatur af den franske klummeskribent, studievært og forfatter Franz-Olivier Giesbert (1949-).

Optræder i PAPY
Ukendt navn
Legionær.

En karikatur af den franske skuespiller Jean Reno (1948-).

Optræder i PAPY